Cazul Sașa Disici — polițist mort în misiune, dosar învăluit în teorii conspiraționiste

1562

 

Moartea polițistului Cristian Amariei, ucis în misiune pe 2 iunie, la Izvin, scoate la iveală mai mult lipsuri ale sistemului, dar, totdată, îi face pe timișeni să-și amintească și alte cazuri în care polițiștii și-au pierdut viața. Decesul polițistului Sașa Disici din 2001 este unul dintre ele. Acesta a pornit în misiune, a fost secerat de gloanțe și nici azi nu este stabilit cu exactitate — sau făcut public — ce anume s-a întâmplat în acea noapte.

„În noaptea de 3 spre 4 martie 2001, subofițerul Sașa Disici a fost anunțat prin stație că trebuie să urmărească o mașina furată. Mercedesul, în care se aflau trei persoane, a trecut pe lângă echipajul din care făcea parte Sașa, dar a refuzat să oprească la semnalul polițiștilor. Disici a plecat singur în urmărirea mașinii, pentru că partenerul său fusese trântit de autoturism într-un șanț de pe marginea drumului, a coborât și i-a somat pe infractori. Sașa Disici a fost doborât de șase gloanțe care i-au ciuruit pieptul, mâinile și picioarele”, aflăm din presa vremii.

Povestea ia însă o întorsătură ciudată. Desi, oficial, serviciile secrete l-au indetificat pe criminal, sunt voci care spun că de fapt principalul suspect nu ar fi acționat singur. Radu Opriș ar fi ajuns să fie prins de forțele de intervenție și a fost înconjurat. Atunci, Opriș și-ar fi tras singur un glonț în cap. Sunt voci însă care spun că presupusul ugicaș al lui Disici ar fi fost executat.

„La scurt timp după moartea lui Disici, polițiștii și procurorii au aflat cine l-a omorât pe polițist. Serviciile speciale au început interceptarea convorbirilor lui Raul Octavian Opriș, unul dintre prietenii lui Kostas Passaris. Presupusul ucigaș al polițistului s-a sinucis, după ce a căzut într-o ambuscadă organizată de trupele speciale ale poliției. Conducerea IJP Timiș a confirmat faptul că pistolul cu care s-a sinucis Opriș este același cu care a fost răpus Disici, dar, la timpul respectiv, nu se putea spune cu certitudine că el este autorul crimei. Ceilalți doi suspecți nu au fost prinși. Lângă sinucigaș s-a găsit un adevărat arsenal: muniție și mecanisme de spart mașini”, aflăm din postările de pe un forum al polițiștilor.

Dosarul „Sașa Disici” a rămas în evidența Poliției Timiș cu autor necunoscut, spun unele surse. Familia lui Sașa, dar și colegul său nu s-au împăcat cu gândul că dosarul a fost abandonat după sinuciderea lui Opriș. Asta pentru că au existat martori care au văzut că în Mercdesul urmărit erau cel puțin 3 persoane.

Împușcăturile au avut loc în Ianov, după ce Disici i-a urmărit pe hoți pe Calea Lugojului și pe DN 6. Aici ar fi existat un martor căruia i s-ar fi cerut în timpul anchetei să își schimbe declarațiile. Presa vremii a investigat acest aspect și, în urma publicării concluziilor, apar mai multe semne de întrebare.

„Slavco Disici, tatal lui Sașa, colegul său, Ioan Mateescu, cu care Sașa era în misiune în acea noapte, dar și unul dintre martorii oculari din Ianova, care au asistat la crimă, susțin că persoane foarte influente au avut interes ca uciderea lui Disici să rămână un mister. S-a avansat ideea că e vorba de un singur autor, martorii însă vorbesc despre trei. Explicația Poliției este demnă de Divertis: din cauza șocului, martorii au avut halucinații și au văzut trei bărbați în loc de unul! «Am dat peste 20 de declarații la Poliție și de fiecare dată am spus ce am văzut: trei bărbați. Ei voiau să le spun altceva. Mi-au zis că ei știu că a fost o singură persoană și că eu mint. Ei ar fi vrut ca totul să se ascundă repede. Și să declar eu că unul a fost criminalul, bărbatul care s-a împușcat»”, este un pasaj din investigația jurnaliștilor de la „Timpolis”.

Raul Opriș a fost încolțit de polițiști în centrul Timișoarei, după zece zile de la uciderea lui Disici. Procurorii au decis să claseze dosarul și să oprească investigația, deși mărturiile arătau clar că au fost implicate mai multe persoane.

„Singurul om care putea declara ceva, Opriș, a fost hăituit jumătate de oraș, după care cică și-ar fi zburat creierii ca să nu fie prins. Niciunul dintre colegii fiului meu nu crede că s-a sinucis. Sunt toți polițiști și știu multe”, arată o declarația dată de tatăl lui Sașa, Slavco Disici.

Răspunsuri nu există. Acum, la 18 ani de la moartea lui Sașa Disici, am cerut lămuriri de la IPJ Timiș. Volumul mare de informații și vechimea cazului nu le-a permis polițiștilor să ne ofere, până la tipărirea săptămânalului nostru, un răspuns… Sau cel puțin așa ne-au transmis.

Istoria se repeată: cazul Disici trebuia să aducă o schimbare în 2015, cazul Amariei, în 2019

De fiecare dată când un polițist moare în misiune se iau în discuție dotăriile de care beneficiază oamenii legii. Întâmplarea face ca în Timiș acest lucru să se repete de câțiva ani. Dacă moartea polițistului Cristian Amariei scoate la iveală multe lipsuri, cazul Sașa Disici a fost un reper pentru a se cere o schimbare în 2015.

În urmă cu 4 ani, deputații, la presiunea sindicatelor care aminteau de polițiști morți în misiuni, au pregătit o inițiativă legislativă prin care pistoalele Carpați, vechi, ar fi putut fi înlocuite. Ele ar fi urmat să fie înlocuite cu Glock-uri, dar nici până azi polițiștii nu sunt doatați decât în rare situații cu pistoale moderne sau veste antiglonț.

„Ar trebui ca pentru minister să constituie o prioritate înlocuirea cel puţin a armelor de serviciu aflate în dotarea poliţiştilor din structurile operative ale Poliţiei Române, care încă folosesc pistolul cal. 7,65 mm, Md. 1974 (Carpaţi). Să nu uităm că, recent, s-au împlinit 40 de ani de când a început producţia acestei arme, ce este o copie a unui model conceput în anii ’30, iar cele mai noi exemplare au peste 20 de ani de utilizare”, a fost una dintre interpelările parlamentare.

Au trecut patru ani și schimbările întârzie. Iar acum, după ce un alt polițist a murit în Timiș împușcat în timp ce urmărea un infractor periculos, sindicatele cer aceleași dotări moderne, iar Ministerul Afacerilor Interne promite aceleași schimbări.

 

LĂSAȚI UN MESAJ