7.2 C
Timișoara
vineri 26 aprilie 2024

Câțiva tineri renovează cu suflet casele dărăpănate ale bătrânilor din Banat: „Case vechi de 100 de ani. 100 de ani de la Marea Unire” (FOTO)

Pun mână de la mână pentru a le oferi bănățenilor care nu mai au putere și nici posibilități o bătrânețe liniștită, într-un mediu curat. Câțiva tineri din Timișoara au pus bazele unei asociații pentru a renova case cu valoare arhitecturală din județele Timiș și Caraș-Severin, reprezentative pentru regiunea Banatului. Totul se face voluntar, iar oricine poate da o mână de ajutor. Recompensa? Zâmbetele de pe fețele bătrânilor ajutați de acești tineri cu suflet mare.

„Case din Banat. 100 de ani vechime. 100 de ani de la Marea Unire. Case din tot Banatul vor fi refăcute cu ajutorul voluntarilor de la Asociația Acasă în Banat. La aniversarea Centenarului Marii Uniri, Asociația Acasă în Banat demarează un proiect prin care își propune să pună în valoare casele vechi de un veac din întreg Banatul”, este descrierea modestă făcută de către reprezentanții asociației.

În spatele proiectului stă însă multă muncă. Trei temerari, membri fondatori ai Asociației “Acasă în Banat”, și-au unit forțele pentru a salva casele de-un secol în care locuiesc bâtrânei ce nu mai au nici forța, și nici posibilități să miște un deget pentru confortul lor.

Nicoleta și Radu Trifan cu prietenul lor Vlad Vancea au început proiectul de suflet al vieții lor. Ideea era mai veche, dar totul a pornit după ce Nicoleta și Radu, îndrăgostiți până peste cap de tradițiile românești, și-au cumpărat o căsuță într-un sat din Banat. O casă veche, care stătea să pice, a fost readusă la viață de cei doi, cu ajutorul prietenilor și al voluntarilor pe care au reușit să-i „miște”.

„Ideea unei astfel de asociații a prins contur acum mai bine de 10 ani, pe când, împreună cu Nicoleta, băteam de nebuni cele mai puțin cunoscute sate din Banat, vizitam locuri cu mare potențial, dar care nu văzuseră, până atunci, nici urmă de turiști. De atunci, multe lucruri s-au schimbat, noi ne-am atașat de un colț de rai de la țară și, treptat, am prins curaj, văzând că se poate. Ne-am propus să nu mai stăm deoparte și să punem în practică ceea ce până acum erau doar idei bune, dar neconcretizate. Prin această asociație vom da frâu liber ideilor noastre, ținute până acum la sertar, și vom încerca să aducem un plus de valoare pentru patrimoniul Banatului, fie că este vorba de arhitecutra tradițională, de istoria sau de promovarea potențialului turistic”, povestește Radu.

Casa de peste 160 de ani a Babei Lina, pusă la punct de inimoșii tineri
După ce și-au renovat căsuța din colțișorul lor de rai, Radu și Nicoleta au mers mai departe. Au mai găsit o casă de peste 160 de ani, în care locuiește Baba Lina, în satul Valeapai din comuna Ramna a județului Caraș-Severin. Au apelat la Facebook și, în doar patru ore, mai mulți tineri cu suflet bun au reușit să-i curețe casa Babei Lina, să-i zugrăvească pereții înnegriți de fum și să o pună la punct astfel încât bătrânica să-și ducă ultimele zile din viață într-un mediu curat.

De aici și până la înființarea asociației a fost un simplu pas. În scurt timp, Nicoleta, Radu și Vlad au reușit să renoveze trei căsuțe și, iată, a venit rândul minunăției cu numărul patru.

„În cadrul proiectului Asociației Acasă în Banat, vor fi alese case cu valoare arhitecturală din județele Timiș și Caraș-Severin, case reprezentative pentru regiunea Banatului, pe care vrem să le păstrăm și să le arătăm generațiilor următoare. De asemenea, vor fi sprijinite familii care au nevoie de o mână de ajutor. Renovarea va fi făcută cu ajutorul voluntarilor și va dura o singură zi pentru fiecare casă. Lucrările vor fi doar de intervenție rapidă, în special pentru a opri procesul de degradare. Este vorba de mici reparații, vopsiri ale fațadei, gardului, ale porții. Casele alese în cadrul proiectului vor fi case vechi, reprezentative pentru arhitectura locului, case care au aproximativ 100 de ani, la care nu s-a intervenit agresiv la nivelul fațadei și sunt locuite în prezent de proprietarii lor”, povestesc membrii fondatori.

Pe lângă faptul că readuc la viață căsuțele tradiționale din Banat, cei trei vor să ajute mai ales familiile și persoanele care nu au posibilități să facă ele ceea ce este de făcut.

„Vrem ca în acest proiect să implicăm și comunitățile locale, care vor și își doresc să păstreze în continuare aceste case frumoase, dar uneori nu știu cum să o facă. Exact ca pe vremuri, oamenii pot să dea o mână de ajutor, să doneze materiale de construcție sau vopseluri sau să vină să zugrăvească fațada ori să repare gardul, să vină cu un sac de nisip sau cu o roabă și să se implice în renovare, fiecare după puteri”, mai spune Radu Trifan, președintele Asociației Acasă în Banat.

Trei case renovate, urmează a patra
În prima parte a anului, membrii asociației, alături de comunitatea locală, au renovat primele trei case în satul Valeapai, comuna Ramna. A patra casă care va fi renovată în cadrul acestui proiect este casa cu nr. 17 din satul Ramna, comuna Ramna, județul Caraș-Severin. Casa are o vechime de peste 100 de ani și a fost grav afectată de inundațiile din 2016, iar proprietara, o bătrână de 76 de ani, nu mai are posibilitatea, și nici puterea să o renoveze. Astfel, sâmbătă, 2 iunie, de la ora 9, voluntarii Asociației Acasă în Banat, alături de oameni din Ramna și din zonă, vor da o nouă viață casei și un nou început bătrânei care locuiește aici.

„Sâmbătă ne așteaptă tanti Nena. Un pic cu sufletul la gură, că nu-i vine să creadă că i se poate întâmpla chiar ei. Dar o să afle că suntem oameni faini care se țin de cuvânt. Iar seara, casa ei va arăta altfel. Tanti Nena are 76 de ani și stă în Râmna. E o femeie micuță, pe care au lăsat-o puterile, dar zâmbește tot timpul și ia viața așa cum este. Acum doi ani, pârâul care trece prin spatele casei i-a inundat toată gospodăria, care cândva era cea mai mândră de pe stradă. Nu a avut cum să i se opună, i-a afectat toată casa și o parte din anexa din spate a căzut cu totul. Acum locuiește într-o bucătărie mică, vizibil afectată, cu pereții plini de găuri și afumați de soba mică. Îi reparăm pereții, acoperișul, îi văruim camerele, vopsim geamurile și ușile și o ajutăm să simtă că stă din nou într-o casă adevărată”, sună apelul făcut de tineri pe Facebook.

Orice donație pentru renovare este binevenită
Cine vrea să ajute poate dona de la mortar pentru tencuială și reparații la vopsea, amorsă, trafaleți, bidinea, folii de protecție, pensule, mănuși, soluții pentru curățenie, până la întrerupătoare, prize, un televizor sau față de mașă ori așternuturi de pat. S-au adunat deja un televizor, perdele, lustră și priză, dar și mobilier pentru bucătărie, iar de sâmbătă încolo tanti Nena va zâmbi mai mult.

„În tot Banatul, creșterea economică, depopularizarea satelor tradiționale, dar și modernizarea au lăsat în urmă oamenii și casele lor. Astăzi, case vechi care au văzut istoria, sunt abandonate, lăsate în paragină sau modificate până când au ajuns de nerecunoscut. Acum, satele bănățene sunt în continuă schimbare, casele din lemn sau lut sunt demolate sau modificate fără a se păstra identitatea locului, dispar fațadele și culorile lor, gardurile și porțile lor, și odată cu ele, farmecul și unicitatea fiecărei localități în parte”, mai spun reprezentanții asociației.

“Acasă în Banat” își propune așadar să păstreze patrimoniul cultural al regiunii, să redea culoare satului bănățean, să redescopere adevăratele valori: oameni buni și gospodari, case frumoase și poveștile lor.

„Avem grijă de ele să le dăm mai departe, să nu piară în timp și în uitare. Mai multe detalii, donații în materiale sau obiecte, precum și pentru programul renovărilor, vă rugăm să ne contactați pe pagina de Facebook a Asociației Acasă în Banat”, ne mai îmbie Radu, Nicoleta și Vlad.

https://www.facebook.com/acasainbanat/

Și iată că se poate! Oamenii cu suflet bun au nevoie de un imbold pentru a ajuta sufletele rănite și pentru a aduce puțină lumină în viață unor bătrâni loviți de soartă și de vremuri. Cine vrea să facă donații către Asociația Acasă în Banat o poate face în următorul cont: IBAN: RO58BPOS36821486626RON02.

Sursă: libertatea.ro

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Alte subiecte :

Sorin Grindeanu recunoaște că 30 de ani clasa politică locală nu s-a ridicat la nivelul așteptărilor timișorenilor | FOTO-VIDEO

Fostul premier, actualmente ministrul Transporturilor în Cabinetul Ciolacu, a făcut această precizare în cadrul întâlnirii membrilor guvernului cu presa timișoreană. Și el, și Alfred Simonis,...

Președintele CCIA Timiș a deschis FoodIntelForum București 2024

Miercuri, 24 aprilie, președintele Camerei de Comerț, Industrie și Agricultură Timiș, Florica CHIRIȚĂ, a participat la deschiderea oficială a celei de-a...

Citește și :