Catastrofă în urma cutremurului de 7,8 grade Richter din Ecuador: 77 de morţi şi aproape 600 de răniţi

91

Bilanţul cutremurului cu magnitudinea de 7,8 grade, produs în Ecuador sâmbătă noapte, a ajuns la 77 de morţi şi 588 de răniţi, a anunţat vicepreşedintele ţării, Jorge Glas, care a decretat stare de urgenţă naţională.

Cutremurul s-a produs sâmbătă la ora locală 18.58 (01.58) ora României, în apropiere de oraşul Muisne de pe coasta de vest a ţării, fiind resimţit în aproape toată ţara.

Cea mai afectată este provincia Manabi (vest), pagube importante înregistrându-se şi în oraşul Guayaquil, la 300 de kilometri de epicentrul cutremurului.

Stare de urgenţă a fost declarată în şase provincii din ţară, iar membrii Gărzii Naţionale au fost mobilizaţi pentru a participa la operaţiunile de căutare şi salvare a victimelor.

Preşedintele Rafael Correa, aflat în vizită în Italia, s-a reîntors în ţară de urgenţă.

Cel puţin 77 de persoane au murit şi 588 au fost rănite a precizat vicepreşedintele ţării, avertizând că numărul victimelor ar putea creşte în condiţiile în care nu ştie exact câte zone au fost afectate de cutremur şi care este starea acestora. Cutremurul a fost urmat de peste 55 de replici, dintre care cea mai puternică a avut magnitudinea de 5,4 grade.

Centru pentru prevenirea producerii de Tsunami din Pacific a emis alertă de tsunami imediat după cutremur, dar a precizat duminică dimineaţă că ameninţarea aproape a trecut şi că orice risc în acest sens va fi evaluat de autorităţile locale.

„Sunt localităţi distruse în totalitate”, a precizat Gabriel Alcívar, primarul oraşului Pedernales din provincia Manabi, cea mai afectată, unde a fost localizat epicentrul seismului.

„Ce s-a întâmplat în Pedernales este catastrofic”, a adăugat primarul, precizând că ” nu e vorba de o casă care s-a surpat, e vorba de un întreg oraş”.

„Încercăm să facem tot ce putem, dar nu prea avem cu ce ajutăm”, a declarat Alcivar.

LĂSAȚI UN MESAJ