Casa e trasloco 3 – a poposit la Galeria Pygmalion Foto-video

259

Un proiect generos și inedit în același timp a pornit la drum cu opt ani în urmă. Un entuziast plastician, așa cum este Ciprian Chirileanu a crezut că trebuie să iasă din statutul său de artist creator prin excelență și să mai facă și altceva în plus în același domeniu. Astfel a devenit și organizator de expoziții și omul orchestră ce împinge înainte asociația Diplomatic Art.

casa transloco 3 sandro bracchitta (16)

Totul s-a născut din dorința de a da o deschidere internațională actului artistic ce se petrece în orașul nostru. De fapt, este vorba de interconexiuni cu alte culturi atât de necesare dacă nu vrem să ne sufocăm în izolare. Oricâtă valoare ar avea arta locală, dacă ea nu este cunoscută de cei din afara arealului nostru, nu este valorificată optim. De asemenea, posibilitatea de a vedea în galeriile timișene artiști contemporani din toată lumea altfel decât prin intermediul revistelor și televiziunilor este un pas enorm spre o sincronicitate a culturii bănățene cu a lumii largi.

Contactele se realizează cu preponderență cu țările ce au reprezentanțe diplomatice la noi în oraș. De unde și numele ce pare legat de diplomație. În fapt, este chiar o reală diplomație ce leagă orașe și oameni prin intermediul pânzelor și al culorilor. Se caută și se găsesc artiști și lucrări din țările ce au consulate la noi în urbe.

casa transloco 3 sandro bracchitta (14)

Ajunsă la a treia ediție, Diplomatic Art 2017/2018 este momentul de încheiere a celei de a treia părți a ideii de Casa e transloco. Totul a început cu o călătorie de studii, ce s-a dovedit a fi de fapt inițiatică, a doi artiști italieni Francesco Marano și Sandro Bracchitta pe urmele conaționalului lor Francesco Griselini ce a cercetat amănunțit cu trei secole în urmă Banatul.

A doua parte a demersului Casa e transloco a constat în expoziția din toamna trecută a antropologului și artistului italian Francesco Marano ce a ținut și o conferință pe tema dragă lui, cea a casei ce pleacă în bejenie. Este vorba de acei tineri italieni ce au plecat din căminele lor să-și încerce norocul în lumea largă. Fenomenul este la fel de actual și acum când asistăm la migrația românilor în toate zările. Aceiași temă Casă și strămutare este acum din alt unghi, dar la fel de incisiv atacată și de Sandro Bracchitta ce expune la galeria Pygmalion a Casei Artelor.

casa transloco 3 sandro bracchitta (10)

Ce este o casă? Doar niște ziduri sau ceva mai mult de atât? La această întrebare presantă încearcă un răspuns artistic graficianul Bracchitta. De fapt, casa nu este doar suma pereților ce ne înconjoară, ci este un mod de viață și de obiceiuri ori de gânduri. Poate nu întâmplător străbunii noștrii comuni, romanii, au scornit acea vorbă de duh ce leagă confortul personal de locul ce este acasă. „Ubi bene, ibi patria” poate suna foarte pragmatic, dar actualitatea nu și-a pierdut nici după două milienii.

Chiar Sandro Bacchitta a făcut o demonstrație de happening în acest sens, și a împachetat o machetă mică de casă într-o ladă de voiaj pe roți pentru a o deplasa în zarea largă. Ce simplu ar fi dacă soluția s-ar putea aplica oriunde. Îți iei casa la impins pe roți și o muți unde este mai multă înțelegere.

casa transloco 3 sandro bracchitta (11)

„Pornind de la premisa că „acasă” reprezintă un cumul de experiențe și trăiri care se leagă un anumit loc și de anumite persoane, expozițiile vor surprinde câteva aspecte particulare ale relației dintre statornicie și dezrădăcinare. Ce împinge la a părăsi o casă pentru reorganizarea vieții în altă parte? Când ajunge un loc total străin să capete semnificația de acasă? Cum se întâmplă aceste lucruri astăzi și cum se petrecea el în trecut? Cele două cazuri particulare pe care le vor aduce în discuție evenimentele sunt legate de populația actuală dintr-o zonă aflată în sudul Italiei, pe de o parte și de coloniștii italieni stabiliți în Banat la sfârșitul secolului al XVIII-lea, pe de de alta”, încearcă să explice diferența dintre casă și acasă curatoarea celor două expoziții Maria Orosan Telea.

Artistul atrage ca un magnet toate privirile asupra lucrărilor sale. Ca urmarea a studiilor sale de pictor este atras mult de culoarea pe care o folosește abundent în grafica sa. Sunt lucrări de dimensiuni generoase ca adevărate pânze ce pun laolaltă tehnici diverse sub umbrela graficii.

O lucrare prezentă în Bienala de Artă de la Veneția (ediția 54) și una – câștigătoare a Marelui Premiu la Trienala de gravură și desen din Thailanda și intrată, mai apoi, în colecția Muzeului Național de Artă din Bangkok. Acestea sunt doar două dintre propunerile plastice cu care artistul italian Sandro Bracchitta își tentează privitorii care aleg să îi vizioneze expoziția din galeria timișoreană Pygmalion. Plasticianul aduce la Casa Artelor lucrări prezente în galerii și expoziții importante în întreaga lume ce pot fi acum admirate și de publicul local.

casa transloco 3 sandro bracchitta (13)

Sandro Bracchitta, protagonistul acestei ultime etape a proiectului este profesor de gravură la Accademia di Belle Art din Palermo. A debutat la începutul anilor ’90, participând de-a lungul carierei sale la numeroase expoziții internaționale, printre care: Trienala Internațională de Gravură, Kanagawa, Japonia; Trienala de Grafică, Talin, Estonia; Bienala Internațională de la Sapporo, Japonia; Expoziția Internațională “Ex Libris”, Beijing, China, Bienala de la Ibiza, Spania; Trienala de Gravură din Cracovia, Polonia etc. Lucrările sale au fost incluse în cea de-a 54-a ediție a Bienalei de la Veneția, iar din 2017 este prezent în colecția permanentă Cabinetul de Desen și Stampe a Muzeului Uffizi din Florența. Trăiește și lucrează la Ragusa – unde are un studio de gravură.

„Realizat în colaborare cu Consulatul Onorific al Italiei la Timișoara, prima misiune diplomatică deschisă în oraș, în 1922, ediția a 3-a Diplomatic Art a marcat împlinirea a 300 de ani de la nașterea lui Francesco Griselini, important cronicar al Banatului. Prima parte a proiectului, Casa e trasloco (1), a avut loc în iulie 2017 printr-o călătorie de studii „Pe urmele lui Griselini”, ghidată de Asociația Prin Banat, la care au participat artistul vizual Sandro Bracchitta și antropologul Francesco Marano. Etapa a doua, Casa e trasloco (2), a fost concretizată în luna noiembrie 2017 prin expoziția și conferința susținută de Francesco Marano la Timișoara, iar acum, este marcată cea de atreia și ultima parte a proiectului.”, spune Ciprian Chirileanu, coordonatorul Diplomatic Art.

Expoziția de la galeria Pygmalion poate fi vizitată până în data de 24 aprilie.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.