„Casa cu lei”, un pas înainte spre reabilitare

318

„Casa cu lei”, o bijuterie arhitecturală din Piaţa Unirii, care aşteaptă de ani buni o faţadă nouă, are toate şansele să fie reabilitată anul acesta. Direcţia pentru Cultură Timiş a emis autorizaţia de restaurare a imobilului, la cererea proprietarilor.

Clădirea monument istoric este prima casă construită în Piaţa Unirii, în stil baroc, în anul 1758.
De-a lungul timpului, „Casa cu Lei” a avut mai multe denumiri, în funcție de destinația sa. Din anul 1840, clădirea a servit, pe rând, drept sediu ospătăriei „La Soarele de Aur”, băcăniei „La Câinele Alb” și prăvăliei „La Fluierul Mare”.

La începutul secolului al XX-lea, când aparţinea firmei Weiss, casa a fost refăcută în stilul szeceszió, adăugându-se atunci cei doi lei sculptați în mărime naturală, pe acoperiș, aceștia dominând fațada casei și în prezent.

Tocmai aceşti lei de pe acoperiş îi oferă clădirii o importanţă aparte. Din păcate aceştia sunt deterioraţi în proporţie de 70%, iar elementele de arhitectură nu se mai văd.

De-a lungul ultimilor 5 ani s-au depus mai multe proiecte pentru reabilitarea casei, dar nici unul nu a fost aprobat de Direcţia pentru Cultură Timiş pentru că nu îndeplinea cerinţele de restaurare impuse de lege. Acum, noul proiect, cuprinde şi refacerea leilor şi a tuturor ornameltelor de pe faţadă.

Clădirea a intrat şi în calendarul realizat anul acesta de Direcţia pentru Cultură Timiş, care cuprinde fotografii cu unele dintre cele mai degradate clădiri monument istoric din Timişoara. Totul pentru a atrage un semnal de alarmă asupra faptului că patrimoniul cu care ne mândrim, cel mai mare din ţară – 14.500 de imobile istorice, dispare fără ca cineva să intervină.

LĂSAȚI UN MESAJ