Cartea care aduce emoții

338

Una dintre cele mai frumoase și emoționante cărți apărute recent și lansate la târgul de carte de la București, Bookfest 2018, este Bărbatul care aduce fericirea, de Cătălin Dorian Florescu, publicată de Humanitas, în traducerea Marianei Bărbulescu.

Florescu este născut în Timișoara, la 27 august 1967, iar de la vârsta de 14 ani trăiește în Elveția, la Zürich, unde a urmat studii de psihologie și psihopatologie, specializându-se în terapia umanistă Gestalt. După absolvirea facultății, a lucrat ca psiholog într-un centru de reabilitare pentru dependenţii de droguri. Din 2001 este scriitor liber-profesionist. A publicat romanele Wunderzeit (Vremea minunilor, 2001), Der kurze Wegnach Hause (Scurtul drum spre casă, 2002), Der blinde Masseur (Maseurul orb, 2006), Zaira (2008), Jacob beschließt zu lieben (Jacob se hotărăște să iubească, 2011) și Der Mann, der das Glück Bringt (Bărbatul care aduce fericirea, 2016), apariții care s-au bucurat de succes și care au fost răsplătite cu importante premii literare. Cărțile sale, scrise în limba germană, au fost traduse în peste zece limbi, toate apărându-i și în românește.

Romanul Bărbatul care aduce fericirea are acțiunea plasată atât în New York, cât și în Delta Dunării, se întinde pe durata unui secol, împletește o lungă și puternică poveste americană, a unui băiat care visează să ajungă vedetă pe Broadway, cu cea a unei familii sărace din Dobrogea, urmărită de un blestem ce pare că merge din generație în generație. Fuga de foamete și dorința de a trăi și de a învinge destinul potrivnic sunt două din importantele motoare ale cărții, pe care, cu un extraordinar talent de povestitor și de creator de personaje, Cătălin Dorian Florescu le pune continuu la lucru de-a lungul celor aproape 300 de pagini ale volumului. Realismul magic în care se petrece acțiunea, situațiile surprinzătoare și teribile prin care trec eroii cărții, tensiunea narativă sunt câțiva dintre „așii” ce fac din romanul lui Florescu unul pe care nu-l poți lăsa din mână.

LĂSAȚI UN MESAJ