5.1 C
Timișoara
joi 25 aprilie 2024

Caravana sindicală „SANITAS” a ajuns la Timișoara

În general, situația lucrătorilor din diverse domenii bugetare nu este prea strălucită. Sigur că mai sunt și excepții. Unele categorii de specialiști se bucură de favorurile guvernanților ce nu vor cu niciun chip să le ia impozitele, dar situația este doar o excepție în cazul celor ce s-au născut cu noroc în viață. Cei mai mulți trudesc din greu pe salarii destul de joase și cu alte drepturi (chiar cele cuprinse în texte de lege) nerespectate.

O inițiativă foarte bine venită este o așa numită caravană sindicală ce a pornit ca o idee a celor de la Confederația Națională a Sindicatelor Libere din România-Frăția (CNSLR-Frăția). Aceștia vor să străbată țara pentru a afla cele mai stringente nevoi ale membrilor de sindicat din cele mai mari orașe.

Întâlnirea de luni de la Timișoara a fost dedicată sindicaliștilor de la „SANITAS”, care au o mulțime de probleme nerezolvate de ani buni.
La invitația lui Livius Cârstea, liderul „SANITAS” Timiș, au sosit lideri din conducerea sindicatului și al confederației de la nivel național. După cum explică Leonard Bărăscu, președintele național „SANITAS”, dar și vicelider al confederației, scopul principal este de a lua la cunoștință de cele mai temeinice doleanțe ale lucrătorilor din sănătate. Acestea se vor aduna pe o listă de propuneri și de cereri ce vor fi analizate și reunite pe o platformă comună pentru discuțiile ce vor urma cu conducerea Ministerului Sănătății.

Problemele ridicate sunt, în general, legate de salarizare. Mai exact de sporuri ce sunt acordate inegal la diversele specialități medicale, și, culmea, nu celor mai dificile specilizări.
Cei din sistemul psihiatric sunt nemulțumiți că au spruri destul de mici față de dificultățile și de pericolele cu care se confruntă.

O altă problemă ar fi a banilor adunați din cotizații ce merg și la alte structuri profesionale ale personalului medical și nu la sindicat. În acest sens, a fost adus exemplul altor țări unde aceste structuri profesionale sunt un apendice al sindicatelor și nu invers cum se încearcă la noi.

Diferențele salariale dintre medici și personalul TESA este, de asemenea, dezechilibrat. Personalul medical auxiliar cum ar fi brancardierii au o muncă extenuantă atât psihică, cât și fizică, dar sunt văzuți ca fiind la partea inferioară a scalei de salarizare.

Pe de altă parte, sistemul medical românesc suferă de birocratizare excesivă. Fiecărui bolnav trebuie să i se întocmească tot felul de acte mai mult sau mai putin utile. O pierdere de timp ce se răsfrânge, desigur, asupra pacientului.

„Scopul acestei întâlniri este de a fi o discuție interactivă, care colectează probleme din parte sindicatelor la nivelul Uniunii Județene „SANITAS” Timiș. Aici, sunt lideri de grupe sindicale, de secții de la spitale ș.a.m.d., pe de o parte, și conducerea federației naționale Sanitas.
Problemele care sunt abordate sunt legate de respectarea legii salarizării din sănătate, de eliminarea salarizării în funcție de cuantumul lunii decembrie din 2018. Considerăm că este neavenită această măsură ce încă se menține. Se discută despre aspectele contractului colectiv de muncă. Și acum preluăm punctual problemele legate de modul de organizare a serviciilor la nivelul spitalelor.
Avem o problemă ridicată din partea unui reprezentat al Spitalului Județean care este total nemulțumit de faptul că personalul medical (din acel spital) nu beneficiază de spor de calculator, deși activitatea se axează foarte mult pe computer. Deci sunt proble cu care se confruntă cei de la bază”, susține Livius Cârstea.

Întrebat care este finalitatea acestor liste de probleme, liderul sindical spune că „până în momentul de față au avut loc asemenea caravane încă în două zone din țară. Se colectează problemele. Și prin Consiliul Național vom tranșa care din ele vor reprezenta prioritățile în vederea negocierii cu noul Guvern aflat la conducere”.

La întrebarea dacă aceste probleme ridicate în cadrul discuțiilor au și o rezolvare, Livius Cârstea a răspuns: „Da! Unele chestiuni se rezolvă! Pentru că unele chiar sunt legiferate. Numai că nu au găsit înțelegere în anumite medii, anumite spitale sau la anumiți manageri. Poate din cauza că nu au banii necesari. Mai ales cele ce țin de anumite sporuri. Aceste caravane vin să lămurească oamenii ce s-a întâmplat până acum. Să le facem un raport în care să spunem „uite ce am făcut de anul trecut”. S-au realizat lucruri „mărețe” și acum venim și întrebăm la primele luni după ce am semnat contractul colectiv de muncă. (n.r. acesta nu a mai fost semnat de doi ani și jumătate). A fost reluat cu trei miniștri diferiți după ore în șir de discuții interminabile. A ajuns la un bun final la sfârșitul anului 2019 și a fost semnat.”

În final, liderul sindicatului SANITAS”, Leonard Bărăscu, a declarat: „Am venit special la Timișoara fiindcă Timișul este un județ important în partea asta de vest. Trebuie să ținem cont de aceste doleanțe.
Găsim la nivelul colegilor de la Spitalul Județean probleme. Alte mari probleme sunt la spitalele de psihiatrie unde ar trebui să fie o pază mai serioasă. Am găsit multe lucruri care nu se suprapun cu ce s-a hotărât în contractul colectiv de muncă. Am găsit ce este valabil și în alte părți. Nu sunt banii necesari pentru aplicarea sporurilor. Am găsit de cuvință că ar trebui plătit fiecare la fel nu diferențiat.”

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Alte subiecte :

Ziua internațională a securității și sănătății în muncă

ITM TIMIȘ organizează luni, 29 aprilie 2024, de la ora 11, la sediul instituției din loc. Giroc, str. Calea Timișoarei nr....

Mai multe spitale din Timișoara se pregătesc să ,,tragă obloanele”. Ce se va întâmpla cu miile de pacienți dacă fondurile cerute nu vor veni...

Situația financiară a marilor spitale rămâne una critică, în ciuda semnalelor trase în mod repetat de conducerile unităților sanitare. Marile spitale din Timișoara se confruntă,...

Citește și :