Caravana „Go România!“ a ajuns în județul nostru FOTO/VIDEO

120

Doar cine nu a apucat vremurile de demult când un autoturism Dacia era un succes al industriei nu va putea înțelege și aprecia la adevărata valoare o expoziție ad-hoc de mașini de epocă. O inițiativă foarte interesantă dorește să readucă la viață mașini ce au făcut istorie cu trei ori patru decenii în urmă.

Zeci de bijuterii pe patru roți au putut fi admirate în parcarea de lângă Palatul Administrativ al județului Timiș. Caravana automobilistică „Go România!“, formată din mașini retro românești și poloneze produse în anii 1950-1989, a sosit în județul nostru, cu oprire la Consiliul Județean.

Aici, participanții s-au întâlnit cu șefii instituției și au lăsat automobilele pentru a fi admirate de către timișoreni ca într-o expoziție anume organizată.


Acțiunea se află la cea de-a treia ediție și este organizată de Ambasada României la Varșovia și Camera Bilaterală de Comerț și Industrie Polono-Română.

Caravana se desfășoară în perioada 7-18 iunie și are ca scop consolidarea vizibilității și activității României pe piața poloneză de turism. Aceasta se deplasează pe traseul Cracovia – Satu Mare – Marghita – Oradea – Arad – Timișoara – Lugoj – Caransebeș – Drobeta-Turnu Severin – Craiova – Tismana – retur, constituindu-se drept un eveniment de diplomație publică de promovare a „Via Carpatia” , proiect rutier regional. Nu trebuie uitate vremurile când vecinii din țările socialiste vizitau des țara noastră ce le oferea destule atracții demne de văzut.

„Caravana este o bună ocazie de promovare a județului nostru în rândul polonezilor. Nu de puține ori am vorbit despre potențialul turismului în Timiș, tocmai pentru că știu cât de important este să ne dezvoltăm și dincolo de ceea ce avem de oferit ca pol de afaceri. Orice efort de promovare este binevenit.

Mai mult, proiectul ‹‹Via Carpatia›› este de maxim interes pentru noi. Punerea lui în practică ar fi un important motor de dezvoltare economică și socială”, spune președintele Consiliului Județean Timiș, Călin Dobra.


Cele 20 de automobile, mărci precum Dacia, Fiat Polski, Warszawa, Sirena, Oltcit sau Aro, au fost expuse azi 11 iunie, între orele 09.30 – 12.00, în parcarea Consiliului Județean Timiș, bd. Revoluției din 1989 nr.17.

O mulțime de curioși s-au adunat să le admire ca pe ceva ieșit din comun. În ciuda vechimii mașinile funcționează perfect și nu au avut nevoie de nici un fel de intervenții ale mecanicilor. De altfel majoritatea șoferilor sunt și mecanici amatori ce-și întrețin singuri mașinile exponat.

De altfel acestea sunt destul de simple și nu au instalații sofisticate de aprindere electronică sau cu o mulțime de senzori ca cele moderne. Unul din conducătorii auto a și spus că dacă are la el un clește patent și două șurubelnițe plus o roată de rezervă are curaj să pornească la capătul lumii.

LĂSAȚI UN MESAJ