Caravana culinar turistică a Banatului a mai făcut un popas la Berini FOTO-VIDEO

92

Una din cele mai de succes idei turistice ce încearcă să pună în valoare potențialul drumețiilor la sate este neîndoielnic și „Banat Brunch”. Deși numele este mult prea pretențios pentru ceva ce se dorește a fi foarte frust cu apropiere de simplitatea traiului la țară și cu gustări, prânzuri sau doar simple fruștucuri în natură a reușit să se impună în turismul local. Ba mai mult decât atât în unele cazuri s-a format un public devotat ce vine în mod regulat să vadă, simtă viața la sat atâta cât mai există. Unii din acești drumeți fideli vin chiar și de peste hotare.

Cea din urmă ispravă de acest fel s-a derulat sâmbăta la Berini într-o margine de pustă de care mulți nici nu au auzit. Dacă spunem de Sacoșul Turcesc poate își mai aduc aminte cei mai vajnici drumeți unde ar putea fi localitatea.

Cel puțin două obiective au fost folosite de gazde pentru a atrage turiștii de o zi. Toți ce au dorit au putut vizita biserica Ortodoxă Adormirea Maicii Domnului din mijlocul localității Berini.

Dar o la fel de interesantă atracție este și o micuță floricică ce atrage prin raritatea sa. Este vorba de așa numita „lalea pestriță” (Fritilaria meleagris) o plantă protejată de lege tocmai pentru fragilitatea și ineditul său. Un ghid de ocazia a făcut un tur cu explicații doct și a vorbit despre folosirea acestei flori în arhitectura locală. Mai bine zis despre folosirea decorațiunilor florale.

Dar punctul cel mai atractiv a fost totuși masa înbelșugată de care s-au îngrijit gazdele. Totul a fost deosebit de gustos dar și simplu în același timp.

Pentru savoarea (auditivă) vă lăsăm să citiți și să poftiți la lista de bucate:
Aperitive:
Brândză dă oaie sărată, Pită cu untură și piparcă, Cârnaț afumat, Cârnaț fript, Clisă friptă, Oauă fripce, Răgiși, Părădăis, Șiapă verge

Fel principal: Dzamă dă părădaisă cu suși, Borândău dă crumpi, Păsulă zdrobită, Sălată dă curechi acru, Tușpaiș dă ludaie, Crumpi cu carne în dobă, Sos dă părădaisă, Sos dă mărar, Mandră.

Desert:
Tăițăi storș cu mac șî nucă, Gălușche stoarsă, Lacșă, Bubuiene, Păturată, Cugluf
Băuturi: Cafea, Apă, Lapce cu țucor ars, Mursă dă căpșunie, Mursă dă soc.
Pentru cei ce nu cunoasc toate denumirile nu e nici o pagubă. Se pot consuma fără probleme chiar dacă unora le scapă înțelesul.

LĂSAȚI UN MESAJ