Captură impresionantă de obiecte arheologice după percheziții la căutătorii de comori din vestul țării

285

Aproximativ 5.000 de bunuri culturale de factură arheologică, sute de monede antice şi medievale, statuete medievale şi din perioada neolitică au fost ridicate de polițiștii cărășeni în urma perchezițiilor la suspecți de braconaj arheologic.

“În această dimineaţă, poliţiştii Serviciului de Investigaţii Criminale din cadrul Inspectoratului de Poliţie Judeţean Caraş-Severin, cu sprijinul Direcţiei Operaţiuni Speciale, sub coordonarea procurorilor din cadrul Parchetului de pe lângă Tribunalul Caraş-Severin, au efectuat 14 percheziţii pe raza judeţelor Caraş-Severin, Bihor, Timiş şi Arad, la persoane bănuite de braconaj arheologic. A fost vizată o grupare infracţională ai cărei membri sunt bănuiţi că, din 2015, ar fi efectuat săpături neautorizate în situri arheologice, de unde ar fi prelevat bunuri culturale mobile de epocă romană şi medievale”, se arată într-un comunicat al Inspectoratului de Poliţie Judeţean Caraş-Severin.

Oamenii legii au ridicat 5.000 obiecte provenite, cel mai probabil, din situri arheologice, respectiv fragmente de vase ceramice sau obiecte de podoabă, peste 300 de monede antice şi medievale, arme şi statuete medievale, unelte şi statuete din perioada neolitică şi 18 detectoare de metale, din care 12 neautorizate.

Arheologii de la Muzeul Banatului Montan din Reșița verifică dacă bunurile fac parte din patrimoniul cultural național. Concomitent, suspecții sunt cercetați pentru infracțiuni precum accesul cu detectoare de metale sau utilizarea lor în zonele cu patrimoniu arheologic fără autorizare prealabilă, furt şi constituirea unui grup infracţional organizat.

LĂSAȚI UN MESAJ