Canicula a colorat harta țării în roșu și a făcut primele victime. 44 de grade, resimțite la Herculane

2237

La amiază, cea mai mare temperatura resimțită era la Herculane: 44 de grade. Aerul a fost atât de fierbinte încât i-a doborât pe cei cu afecțiuni medicale, care nu au rămas la umbră.

Ambulanțele au avut zeci de solicitări toată ziua. Din păcate, în Vaslui, căldura a ucis un om. În aceste condiții, firmele sunt obligate să ia măsuri speciale de protecție pentru oamenii care muncesc.

Aproape toată harta României a fost roşie. Temperaturi mai mici de 30 de grade au fost doar în zonele de munte. În rest, ţară a fiert. Cea mai mare temperatura resimţită, de 44 de grade Celsius, a fost înregistrată la Herculane. În Băneasa şi în Banloc au fost 43 de grade. La Timişoara, indicele temperatură – umiditate a depăşit pragul critic de 80 de unităţi şi aerul fierbinte a fost irespirabil.

Muncitorii trimişi să repare un drum în oraş au îndurat vipia cum au putut. Ca să se răcorească, firma la care sunt angajaţi le-a adus apă. Potrivit legii, atunci când sunt temperaturi extreme, firmele trebuie să le asigure angajaţilor între 2 şi 4 litri de apă, să le pună la dispoziţie duşuri şi echipament special de protecţie.

În plus, ritmul activităţilor fizice trebuie redus, iar perioadele de lucru trebuie alternate cu cele de repaus, în locuri umbrite. Cine nu poate să îndeplinească aceste condiţii, trebuie să reducă programul de lucru ori să organizeze munca dimineaţa, până în ora 11 şi după ora 17. În caz contrar, riscă amenzi care pot ajunge la 2.500 de lei.

LĂSAȚI UN MESAJ