Cânepa – plantă minune cu utilizări multiple | FOTO-VIDEO

238

În plină vară, atunci când toate câmpurile bănățene își arată plinătatea roadelor ce poate fi mai interesant pentru specialiștii agricultori decât să-și arate rezultatele muncii.

Un astfel de eveniment ce a depășit doar simpla vizită în câmpul verde de cânepă a avut loc săptămâna aceasta la Lovrin. Gazda foarte bine pregătită a fost Stațiunea de Cercetare și Dezvoltare Agricolă din localitate ce a pregătit un simpozion științific dar și cu o componentă practică dedicată a tot ce se poate știe despre cânepă.

Cânepa a fost pe nedrept trecută în penumbră de cei ce nu aveau habar despre beneficiile oferite de plantă tehnică și timp de mulți ani a fost considerată ca fiind o sursă potențială de droguri. DE fapt era doar semnul că scoaterea în afara legii a fost o mare prostie. Cânepa indiană ce este folosită pentru scopuri ilegale fiind o plantă total diferită de cânepa folosită pe la noi. Aceasta nu are nici un fel de potențial periculos și se spune pe drept că este o plantă minune ce aduce doar beneficii.

De câțiva ani se simte o evidentă revigorare a interesului agricultorilor și al industriei pentru această plantă.

„Ziua Cânepii” a ajuns la a treia ediție în organizarea Stațiunii de Cercetare și Dezvoltare Agricolă Lovrin în parteneriat cu Aademia de Științe Agricole și Silvice „Gh. Ionescu Șișești” București și Universitatea de Științele Vieții „Regele Mihai I” Timișoara.

Au participat numeroși pasionații de cânepă (profesori, cercetători, profesioniști, reprezentanți ai industriei, companii private, autorități juridice, cultivatori etc) pentru a discuta detalii despre această plantă magică.

Toți participanții, din care o bună parte veniți de peste hotare, sunt hotărâți să facă eforturi comune pentru a putem schimba percepția asupra acestei plante pentru a putea ocupa din nou un loc binemeritat în topul industriei.

Deschiderea evenimentul a fost asigurată de conf. dr. Marinel Horablaga, directorul stațiunii ce a prezentat colectivul de specialiști și a insistat pe dezvoltarea deosebită a domeniul de aplicabilitatea a produselor din cânepă. Aceasta nu mai este demult timp apanajul strict al industriei textile. La cânepă apelează acum pentru utilizări multiple industriile materialelor de construcție, farmaceutică, de cosmetică, alimentară etc.

Mihaela Bartolomei din parte Ministerului Agriculturii (MADR) a venit cu o veste bună. În viitorul apropiat stațiune va putea acede la statului de Institut de Cercetare ceea ce va aduce o serie de beneficii.
Din partea Camerei de Comerț, Industrie și Agricultură Timiș a sosit o adevărată delegație vădind astfel interesul deosebit al mediul economic pentru plantațiile de cânepă. În numele Camerei doamna Rodica Olinic a concluzionat că, deși, este o plantă milenară pe aceste meleaguri este în același timp un semn al viitorului.

Gheorghe Nakov parlamentar al minorității bulgare dar și apropiat al localității Lovrin și prieten al Stațiunii a salutat marcarea festivă a zilei dedicate cânepii promițînd că va sprijini în continuare orice inițiativă pozitivă ce va veni din această zonă. Pentru a destinde atmosfera a dat și sfaturi personale despre folosirea semințelor de cânepă la pescuitul de crap.

Primarul Lovrinului Marius Graur a scos în evidență dezvoltatre localității și beneficiile folosirii apelor geo-termale pentru sănătate și pentru încălzirea multot clădiri din localitate.
Seria de comunicate științifice de specialitate a fost deschis de inginer Anca Panda cu o evocare a celor 70 de ani ai Stațiunii de la Lovrin. Pentru a nu pierde caracterul practic al întâlnirii toți participanții au fost invitați să facă o vizită în câmpurile experimentale ale laboratorului de creștere a Cânepei care în ultimii peste 50 de ani a produs toate soiurile românești de cânepă dioică incluse acum în catalogul european.