Candidatura Rovanei Plumb pentru Comisia UE, respinsă în Parlamentul European

84

Comisia Juridică din Parlamentul European a respins candidatura Rovanei Plumb pentru postul de comisar european pentru Transporturi, din cauza problemelor din declarația de avere.

Plumb a primit verdictul după o audiere excepțională la care a participat, joi, după ce argumentele sale, transmise inițial în scris, nu i-au convins pe europarlamentari.

”Candidatura Rovanei Plumb a fost respinsa acum cu larga majoritate de Comisia Juridica a Parlamentului European. In favoarea Rovanei Plumb au votat 6 europarlamentari. Impotriva Rovanei Plumb au votat 15 europarlamentari. S-au abtinut 2 europarlamentari. Fara avizul Comisiei Juridice audirea din Comisia de Transport nu poate avea loc”, a scris europarlamentarul liberal Siegfried Mureșan pe Facebook.

Plumb a argumentat că a completat declarația de avere conform Codului de conduită al comisarilor. Ea confirmă împrumutul de 800.000 de euro contractat în 2007 și pe care trebuie să îl returneze până în anul 2030.

Rovana Plumb a susținut că nu a inclus acest împrumut în declarație deoarece împrumuturile pentru achiziții imobiliare private nu trebuie „în mod normal” să fie declarate, potrivit codului comisarilor. Iar în ceea ce privește donația de 800.000 de lei (aproximativ 170.000 de euro) către PSD făcută înaintea alegerilor europarlamentare din acest an, ea a spus că aceasta nu generează niciun conflict de interese și nu constituie o investiție.

Plumb a explicat că a primit banii pentru donație ca împrumut de la o persoană privată, dar nu o menționează în documentele trimise comisiei, deși acesta a fost menționat în declarația de avere depusă la Parlamentul României, unde se arată că împrumutul trebuie returnat în doi ani.

Conform Codului de conduită, comisarii desemnați sunt obligați să declare orice interese financiare, inclusiv active și pasive, „care ar putea fi considerate a fi capabile să conducă la un conflict de interese”.

Unii eurodeputați consideră că situația financiară a Rovanei Plumb poate duce la conflict de interese.

România își păstrează portofoliul transporturilor, dar trebui să nominalizeze acum un nou candidat.

Sursa: realitatea.net

LĂSAȚI UN MESAJ