Candidatura Bucureştiului la titlul de Capitală Europeană a Culturii, în pericol! Profită Timişoara?

80

Primăria Municipiului Bucureşti doreşte reorganizarea ArCuB, instituţia care se ocupă de dosarul de candidatura Capitalei la titlul de Capitală Europeană a Culturii. Un număr de 26 de oameni de cultură atrag atenţia, într-o scrisoare deschisă, că acest lucru face imposibilă gestionarea candidaturii. Profită Timişoara – aflată pe lista scurtă a oraşelor care candidează?

Bucureşti, Timişoara, Cluj-Napoca şi Baia Mare au fost alese, în decembrie, pe lista scurtă a oraşelor care candidează pentru obţinerea titlului de Capitală Europeană a Culturii 2021. După transmiterea candidaturilor revizuite de către oraşele preselecţionate şi vizitarea acestora de către experţi din juriu, în luna septembrie 2016, va avea loc reuniunea de selecţie finală pentru Capitală Europeană a Culturii, au anunţat cei de la Ministerul Culturii.

Cei 26 de artişti, profesori universitari şi manageri culturali, membri ai echipei extinse Bucureşti 2021 şi ai grupului de lucru Curatorium (format dintr-un număr important de artişti, manageri şi experţi culturali, urbanişti, arhitecţi, reprezentanţi ai sectorului cultural independent), care a avut un rol determinant în elaborarea şi în susţinerea dosarului de candidatură Bucureşti 2021/ Oraşul In-vizibil, cer ca proiectul de hotărâre să nu fie votat, iar Consiliul General al Municipiului Bucureşti să îşi asume candidatura oraşului la titlul de Capitală Europeană a Culturii, aşa cum reiese din documentele semnate de liderii partidelor politice din Bucureşti, transmite Mediafax.

În 2021, vor fi trei oraşe – Capitală Europeană a Culturii: una din ţările candidate la UE (Serbia şi Muntenegru), una din Grecia (unde au candidat 14 oraşe) şi una din România (unde, de asemenea, iniţial au candidat 14 oraşe).

Programul „Capitală culturală europeană” a fost iniţiat de Consiliul de Miniştri ai Culturii din Uniunea Europeană în 1985, cu scopul de a apropia popoarele Europei şi de a celebra contribuţia oraşelor la dezvoltarea culturii. Până în prezent, peste 40 de oraşe au deţinut acest titlu. În 2007, oraşul Sibiu a deţinut acest titlu, alături de Luxemburg.

LĂSAȚI UN MESAJ