Candidatul USR la primăria Timișoara anunță măsuri dure în privința Societății de Transport Municipale. Ce vrea să schimbe acolo, dacă va fi ales primar VIDEO

121

Una din cele mai stringente probleme cu care se confruntă, zi de zi, timișorenii este cea transportului urban, considerat greoi și ineficient. Stafful din jurul candidatului Dominic Fritz a convocat azi o întâlnire cu media locală în care a analizat ce nu merge bine la acest capitol.

Problemele sunt foarte multe dar Ana Munteanu și Ruben Lațcău, doi din candidații ce vor să aibe un loc în viitorul Consiliu Local au venit și cu unele soluții. Dominic Fritz a punctat cele mai mari neajunsuri ale transportului găsind că este neeficient și anarhic. Actualul primar face totul doar pentru cei ce aleg să polueze orașul, mergând cu mașinile personale. Ceilalți participanți la trafic parcă nici nu ar exista.

Echipa USR vrea să schimbe total centrul de interes al celor ce circulă. Iată ce spune Dominic Fritz că se întâmplă acum și ce-ar trebui schimbat.

„Timișorenii sunt nemulțumiți de transportul în comun, care nu asigură conectivitatea și rapiditatea firești în orice oraș european în anul 2020. Mai ales că, după cum veți vedea, subvenționăm masiv transportul public, baza fiind cifrele umflate de la STPT. De ani de zile, Nicolae Robu nu face decât să gestioneze decăderea transportului în comun din Timișoara. Acum e momentul să-l reinventăm!”

Ca să schimbăm direcția, trebuie să înțelegem însă gravitatea situației: transportul în comun din Timișoara este la pământ. Față de 2012, în 2019:

– Parcul auto a scăzut de la 256 la 228 mijloace de transport.

– S-au eliminat mijloace de transport cu capacitate mare (tramvaie cu 2 vagoane) și s-au adăugat mijloace de transport cu capacitate mică (tramvaie cu un vagon, minibusuri).

– Numărul de km parcurși pe traseu a scăzut de la 8,1 milioane la 6,3 milioane.

– Timpul de așteptare a crescut. Există situații dese când se așteaptă chiar și 55 de minute după un mijloc de transport ceea ce este inadmisibil într-o urbe cu pretenții de civilizație. Rapoartele oficiale conțin date aberante care ne duc cu gândul că obiectivul societății publice de transport nu este să dezvolte servicii de calitate ci să mărească sumele decontate direct de la administrația publică locală.

Am descoperit următoarele ciudățenii:

– Un tramvai aflat toată ziua pe traseu în 2012 realiza 3.000 de călătorii / zi, iar acum face 12.000 (deși lungimea medie a tramvaielor a scăzut la jumătate, trecând de la tramvaiele cu două vagoane la Armonia, cu un singur vagon

– Un autobuz a trecut de la 1700 de călătorii/zi, la 3550 de călătorii/zi, deși în ultimii ani au fost cumparate doar minibusuri cu 20-25 de locuri.

Drept dovadă suplimentară că STPT raportează pentru decontări: numărul de bilete individuale vândute direct către populație a scăzut de la 8 milioane/an la 4,5 milioane/an între 2012 și 2019 și asta deși au apărut diverse metode care facilitează o plată rapidă, fără a fi nevoit să mergi la chioșc.

În 2018/19, Primăria a plătit 90 milioane lei subvenții de călătorii pentru pensionarii, studenții sau elevii ce au călătorii subvenționate. Asta înseamnă 100 de mii de călătorii subvenționate în fiecare zi. Cifrele aceastea ne arată modul falimentar și ciudat în care această societate este condusă. Toate acest lucruri ne fac să avem azi un sistem de transport falimentar, cu angajații nemulțumiți și care este parazitat de cumetriile și pilele de la partid.

STPT a devenit un bar cu auto-servire, după opinia candidatului Fritz, unde ospătarii consumă mai mult decât oaspeții de la mese. Aceștia au doar dreptul să se uite lung.

„Vrem să aducem lumină și în societatea de transport în comun. Să o curățăm de cumetriile și parazitarea politică în care este acum și să o transformăm într-o societate profitabilă, care oferă servicii de calitate, performante și predictibile. Pentru a face acest lucru, avem nevoie să regândim rolul transportului în comun în Timișoara. Obiectivul nostru: 40% din călătorii zilnice să fie făcute cu transportul în comun. Nu vom tăia din fondurile pt transportul în comun, dar vom opri decontările fanteziste și vom orienta banii spre investiții” a explicat pe scurt, Dominic Fritz.

LĂSAȚI UN MESAJ