9.1 C
Timișoara
joi 25 aprilie 2024

Când vom putea să circulăm fără restricții! Anunțul de ultimă oră al ministrului sănătății

Relaxarea restricţiilor în România va fi făcută în momentul în care numărul de noi cazuri de coronavirus va fi în scădere, iar deciziile vor fi luate în funcţie de fiecare comunitate în parte. Ministrul Sănătăţii, Nelu Tătaru, a declarat că primeşte propuneri de la comitetul ştiinţific, precizând că nu se ia în calcul separarea vârstnicilor de familii, aşa cum a propus Streinu Cercel.

Aceste măsuri de relaxare vor veni în momentul în care vom vedea acea curbă a cazurilor noi sau a cazurilor critice începe să scadă. Le vom lua în funcţie de fiecare comunitate în parte şi în funcţie de fiecare focar. Adunările publice, competiţiile sportive vor continua să fie interzise, iar mall-urile vor rămâne închise.

 

Autorităţile din România discută despre viitoarea relaxare a măsurilor de restricţie impuse de epidemia cu noul coronavirus. Într-o intervenţie la Digi24, ministrul Sănătăţii, Nelu Tătaru, a declarat că o evaluare a propunerilor – care sunt multe – va avea loc peste o săptămână.

 

„Vom face o evaluare peste o săptămână. Ne gândim ca în următoarea perioadă ca cei asimptomatici să poată trece în nişte zone-tampon ca să nu infecteze persoanele aflate la domiciliu”, a spus Tătaru.

 

Nu vom scoate vârstnicii din familii, a dat asigurări ministrul Sănătăţii.

 

Potrivit lui Tătaru, se aşteaptă ca să se ajungă la un număr constant al îmbolnăvirilor noi şi apoi să avem o descreştere, pentru a lua o decizie de relaxare. ”Măsurile de relaxare vor veni atunci când cazurile noi vor scădea. Măsurile vor viza fiecare focar şi fiecare localitate în parte. Relaxarea nu se va face la fel pentru toate categoriile de vârstă sau pentru toate locatăţile. Aceste relaxări vor presupune creşterea timpului în care putem sta pe stradă, precum şi locuri în care vom putea merge, dar cu mască şi mănuşi. Va fi un interval orar în care persoanele vârstnice vor putea să iasă se se relaxeze. ”, a mai spus ministrul.

 

SUNTEM PREGĂTIŢI PENTRU MAXIMUM 20.000 DE CAZURI

El a adăugat că, acum, în 10 judeţe plus Bucureştiul sunt concentrate 70% din cazuri şi că există focare în expansiune lucru care le face pe autorităţi să fie precaute. ”Măsurile relaxate vor fi adoptate atunci când focarele din localităţi vor fi controlate. Suntem într-o stare de urgenţă până pe 15 mai, încă sunem pe panta ascendentă. Creşterea numărului de cazuri urmărim să se facă în număr mic şi vedem după 7-10 zile dacă perioada de descreştere va duce la o relaxare, care va avea şi anumite restricţii, cu mască şi mănuşi. Măsurile de relaxare nu înseamnă deschiderea mall-urilor, reluarea competiţiilor sportive sau a spectacolelor mai devreme de 2-3 luni”.

 

Minsitrul a vorbit că ia în calcul redeschiderea anumitor locuri de muncă, anumitor spaţii, însă nu ia în calcul adunările cu mulţi participanţi.

 

Tătaru a mai spus că printre judeţele care îngrijorează autorităţillle se numără Arad, Timiş, Hunedoara, Braşov. Ministrul a mai adăugat că sistemul sanitar din România este pregătit pentru un vârf al epidemie de 15.000-20.000 de cazuri şi că, la 7-10 zile după Paşte se va putea fec o evaluare şi se va vedea dacă rămânem la 10.000, eventual 11.000 de cazuri sau nu.

 

Cât priveşte testarea, Tătaru a spus că vom rămâne în continuare la recomandările OMS, respectiv la testarea RT-PCR, moleculară, întrucât testarea rapidă care depistează anticorpii este un tip de testare de supraveghere şi singură nu este de foarte mare ajutor.

 

Redeschiderea graniţelor se va face după modelul urmat de vecinii noştri, a mai spus Tătaru adaptat la nivelul ţării noastre. ”Pandemia mai lasă în urmă 1-2 ani de epidemii. Încercăm să aplatizăm curba îmbolnăvirilor, să protejăm ţara incluisv prin limitarea accesului. După următoarele două-trei luni vom evalua dinamica şi vom ridica poate restricţiile”, a conchis Tătaru.

 

După declaraţiile ministrului Sănătăţii Grupul de Comunicare Strategică a transmis, luni, că eventualele măsuri de relaxare a restricţiilor nu sunt avute în vedere pentru perioada imediat următoare din raţiuni de securitate sanitară. Autoritările preciează că orice discuţii prezentate în spaţiul public pe această temă sunt propuneri individuale, care nu au fost dezbătute de toţi factorii implicaţi.

Potrivit ministrului Tătaru, România a importat 500 de kilograme de materie primă pentru a produce Plaquenil – un antiviral folosit în tratamentul împotriva Covid-19 – astfel că două milioane de doze vor fi produse la Antibiotice Iaşi.

Ministerul a adăugat că ia în calcul eventualitatea de a se produce tot la Antibiotice Iaşi şi alte medicamente de acelaşi tip.

 

Sursa: adevărul.ro

 

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Alte subiecte :

„Pe urmele germanilor în Banat”, la Universitatea Politehnica Timișoara, cu profesorul Anton Sterbling

Centrul de Conferințe al Universității Politehnica Timișoara a găzduit miercuri, 24 aprilie 2024, conferința „Auf den Spuren der Deutschen im Banat...

Lugojul azi | Strategii de campanie electorală, pe ultima turnantă, la Lugoj

Alegerile locale bat la ușă și mai toți candidații pentru funcția de primar al municipiului Lugoj au început să-și calculeze sprintul final. Cei trei „mari”...

Lucrări Aquatim

Citește și :