Când se deschid terasele. HORECA, la masa negocierilor cu premierul

27

Reprezentanții industriei ospitalității au avut, luni, o întâlnire cu premierul Ludovic Orban, la Palatul Victoriei. S-a discutat despre deschiderea teraselor și a restaurantelor și despre sprijinul real pentru această industrie care a fost văduvită de profit în pandemie.

Potriivt informațiilor oferite de HORETIM, ramura din Banat a ospitalității, terasele ar putea fi deschise în 1 iunie, dar numai dacă nu cesc cazurile de COVID-19. Totuși, trebuie să luăm în calcul și faptul că starea de alertă este în vigoare până în 15 iunie, iar guvernanții au anunțat deja că în această perioadă nu se pot deschide terasele.

”În urma prezentării problemelor cu care se confruntă această activitate în urma pandemiei și a deciziei de închidere a sectorului HORECA pentru o perioadă îndelungată (în cel mai optimist plan, vor fi doar două luni și jumătate de blocaj total), consultările dintre guvern și colegii noștri au ajuns la următoarele soluții pentru reluarea graduală și susținerea programului de redresare a industriei ospitalitații, aflată în colaps:
1. Deschidere terase 01.06 – faza 1;
Interior partial 15.06 – faza 2;
Relaxare majora 01.07 – faza 3;
Amendament! Nu se vor respecta aceste faze, dacă vor exista derapaje majore în cifrele Comitetului pentru Situații de Urgență.
2. Suport salarii 42.5% din partea statului pentru 3 luni dupa deschiderea activității;
3. Plata taxelor și impozitelor din 2020 in 12 rate egale in 2021;
4. Granturi de 0,3 mld pentru working capital si 0,7 mld pentru investiții – doar pentru IMM;
5. Tichete de masă caldă folosite numai in restaurante;
6. Suspendarea impozitului specific pentru semestrul 2 2020;
7. Garantarea creditului furnizor prin FNGC”, a transmis HORETIM.

Aceste măsuri sunt mai mult decât binevenite, sunt o gură de oxigen pentru toți operatorii din ospitalitate, sunt semnale optimiste că segmentul HORECA își poate reveni în nouă luni – un an, mai spun cei din industria ospitalității.

LĂSAȚI UN MESAJ