Când scăpam de căldura infernală? Veste bună de la meteorologi

303
Un val de aer cald dinspre nordul Africii va lovi România. Specialiștii avertizează că joi, 27 iunie, va fi cea mai caldă zi a săptămânii, cu maxime și de 36 de grade în unele regiuni, însă temperaturile resimțite de oameni vor fi cu 10 grade mai ridicate.
„Vor fi câteva zile cu temperaturi foarte ridicate, mai ales în Europa vestică, pentru că circulaţia aerului este din sector sudic şi favorizează avansul unui aer foarte cald dinspre nordul Africii. O parte din acest aer cald se apropie tangențial şi de România, așa că de joi vom vorbi de temperaturi la limita caniculei, 34-35 de grade în Câmpia de Vest, urmând ca joi acest val de căldură să se intensifice. Va fi cea mai caldă zi din această săptămână, în zonele de câmpie așteptăm frecvent 35, izolat 36 de grade”, Mihai Timu, meteorolog la Agenția Națională de Meteorologie.
Astfel, disconfortul termic va fi accentuat, iar indicele temperatură-umezeală va atinge şi depăși pragul critic de 80 de unități la câmpie şi podiș. După-amiaza şi noaptea gradul de instabilitate atmosferică va fi în creștere la început în regiunile din jumătatea nordică a ţării, la deal şi la munte, apoi local şi în rest. Vor fi perioade cu înnorări temporar accentuate, averse ce vor avea şi caracter torențial, descărcări electrice, intensificări de scurtă durată ale vântului, vijelii şi căderi de grindină.
Cantitățile de apă vor fi pe arii restrânse mai însemnate. Temperaturile maxime se vor încadra între 29 şi 36 de grade, iar cele minime între 13 şi 24 de grade.
Vineri, valorile termice vor fi în scădere faţă de intervalul anterior, astfel că se vor situa, în general, în jurul celor caracteristice acestei perioade, uşor mai scăzute în nord-est. Cerul va fi variabil, cu înnorări temporare după orele amiezii când, pe arii restrânse, vor fi ploi de scurtă durată şi posibil descărcări electrice, cu o probabilitate mai mare în zonele montane, precum şi în sudul şi sud-estul ţării. Vântul va sufla slab şi moderat, local cu intensificări temporare pe parcursul zilei în majoritatea regiunilor, viteze mai mari urmând a se înregistra în Moldova şi pe creste.
Temperaturile maxime se vor încadra între 21 şi 32 de grade, iar cele minime în general între 9 şi 16 grade. Şi sâmbătă, valorile termice vor continua să scadă uşor în majoritatea regiunilor. Cerul va fi variabil, cu înnorări temporare după-amiaza şi spre seară când cu totul izolat vor mai fi ploi de scurtă durată cu precădere în estul şi sud-estul ţării. Vântul va avea intensificări temporare pe parcursul zilei cu precădere în jumătatea nordică. Temperaturile maxime se vor încadra între 20 şi 30 de grade, iar cele minime între 7 şi 17 grade, uşor mai coborâte în depresiunile din estul Transilvaniei.

LĂSAȚI UN MESAJ