Campioni pe teren, repetenți la infrastructură sportivă

400

Anul 2017 este unul de referință pentru sportul din Timișoara, care a contabilizat patru promovări în prima ligă plus saltul Ripensiei în eșalonul secund. Performanțe extraordinare care însă readuc în atenție una dintre marile probleme – infrastructura zero la nivel de performanță.

Cu o singură sală capabilă să susțină jocuri oficiale de primă ligă pentru disciplinele indoor, Timișoara e un oraș preistoric la nivel de infrastructură. Iar din toamnă situația va deveni rușinoasă pentru că echipele locale vor merge în localitățile limitrofe pentru desfășurarea activității de performanță.

Echipa de volei masculin a UVT-ului este ultima urcată în prima ligă și asta aduce la 7 numărul prim-divizionarelor în sporturile de sală. Baschetul are 3 formații (BC SCM Timișoara, SCM Timișoara, BC Timba) handbalul una (SCM Politehnica), voleiul două (UVT Agroland, CSU UVT) și futsalul una (CS Informatica). 7 echipe ce trebuie în curând să împartă zilnic pozițiile de antrenament și jocurile oficiale în sala Constantin Jude. Realmente imposibil, fără să mai luăm în considerare și alte evenimente sportive sau culturale ce au loc în singura sală polivalentă.

”Timișoara are mare nevoie de infrastructură sportivă. Practic din anii 60 aici nu s-a mai construit nimic. S-au mai făcut doar cosmetizări și modernizări pe structurile existente”, mărturisește Radu Țoancă, directorul SCM-ului. Iar acest aspect nu se referă neapărat doar la săli ci și la stadioane.

Politicienii locali au bătut pasul pe loc de zeci ani și niciun proiect nu a fost finalizat. În aceste zile se ceartă pe cele două variante de săli polivalente însă, în cele mai optimiste scenarii, Timișoara va primi o sală nouă cel mai devreme în doi ani. Fie că va fi cea de pe strada Podeanu, aflată la un nivel de finalizare de aproximativ 50%, fie că se va concretiza sala din Giroc. Așadar minim 2 ani de chin pentru cluburile locale.

sala-olimpia

Celelalte săli din oraș – Circumvalațiunii, Universitate, Popa Șapcă, Banu Sport – fie nu pot fi omologate pentru jocuri de prima ligă, fie nu au suprafața de joc necesară și pot fi considerate variante doar pentru antrenament. ”Nimeni nu agreează ideea de a te antrena o săptămână într-o locație și meciul să îl susții în sala C. Jude”, mărturisesc sportivii. Soluțiile cele mai la îndemână vor fi ”emigrarea” către localitățile limitrofe Timișoarei.

Voleiul feminin cochetează cu Buziașul, acolo unde s-a disputat recent un turneu național de junioare în condiții foarte bune, handbalul are în vedere sala din Dumbrăvița cu care a mai avut tangențe, futsalul ar putea ajunge la Giroc…

stadion-dan-paltinisanu-1-1024x532

Nici la stadioane nu stăm mai bine. Arena Dan Păltinișanu se degradează pe zi ce trece și nu sunt semne că ar putea fi înlocuită. În condițiile actuale mai poate susține jocuri de Liga I câțiva ani, însă viitorul este trist. Campioana SCM Saracens nu a primit nici acum modernizările promise în fiecare an pentru arena din Ronaț. Iar în toamnă vor bate din nou la ușă meciurile europene și rugbiștii vor fi obligați să joace pe o arenă pe care nu se simt acasă.

rugby saracens rcm uvt olimpia buc_32

 

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.