15.1 C
Timișoara
joi 28 martie 2024

Campanii sanitar veterinare de interes major, desfășurate în această perioadă de toamnă

Directorul executiv al Direcției Sanitar Veterinare și pentru Protecția Alimentelor Timiș, doctorul Adrian Popa, anunță câteva campanii ce se vor derula în aceste luni de toamnă-iarnă pe întreg teritoriul județului. Nu sunt noutăți ce se aplică doar acum ci acțiuni ce se deruleză în fiecare an și populația ar trebui să fie deja obișnuită.

Cum la noi în județ toate cele peste 80 de circumscripții veterinare sunt acoperite cu personalul necesar nu sunt motive întemeiate ca să meargă totul bine. Acțiunile se adresează strict exploatațiilor necomerciale din zonă, adică gospodăriilor locuitorilor.
În perioada 15 octombrie – 15 decembrie anul curent, în județul Timiș, la fel ca și în întreaga țară se desfășoară acțiunea de inspecții sanitare veterinare în exploatațiile nonprofesionale – gospodăriile populației, în vederea identificării animalelor existente și a examinării clinice a acestora.


Importanța acestor verificări obligatorii, este extrem de mare, datorită evoluției pestei porcine africane în țară și în țările vecine, proprietarii și deținătorii de animale luând contact direct cu medicii veterinari din fiecare circumscripție sanitară veterinară, iar aceștia din urmă putând actualiza situația circulației și răspândirii efectivelor de animale din județ, precum și estima evoluția acestora pentru următoarele luni. Totodată, nu lipsită de importanță este stabilirea stării de sănătate a acestor animale, precum și instrucțiunile și sfaturile de specialitate care se transmit astfel, în mod direct populației.
Costurile acțiunii sunt subvenționate de stat.

O altă campanie majoră, specifică perioadei, este vaccinarea antirabică a câinilor și pisicilor din gospodării, stâne, sălașe. Deși frecvența cazurilor de rabie s-a redus simțitor în ultimii ani, în județul Timiș ne mai înregistrându-se nici un caz în ultimii cinci ani, boala, care se transmite și la om, este totuși prezentă, în teritorii vecine județului, putând fi ușor adusă de către animale sălbatice sau animale domestice fără stăpân, fapt pentru care, autoritățile veterinare organizează, anual, campanii de vaccinare a câinilor și pisicilor. Astfel, este obligatorie vaccinarea, iar pentru câini și identificarea prin microcip, urmată de inscrierea lor în evidențele veterinare. Contravaloarea vaccinului este suportată de stat. La fel și contravaloarea manoperei de vaccinare, pentru câinii identificați prin microcip electronic.
Mai este important de știut că această campanie se suprapune cu o alta ce a avut ca principal scop vaccinarea ( prin momeli plaste în locuri frecventate de animale sălbatice) a vulpilor ce de asemenea pot fi purtătoare ale turbării. La această acțiune au plasate ouă înjectate sau alte momeli aruncate din avion pentru a reduce cât mai mult posibilitatea de a apare vulpi bolnave.

A treia campanie, este cea de vaccinare a galinaceelor, împotriva pseudopestei aviare, vaccinare la fel, obligatorie, ce permite ținerea la distanță a acestei boli, incurabile pentru păsări și care poate produce pagube importante prin mortalitatea deosebită și cheltuielile legate de măsurile de asanare a eventualelor focare de pseudopestă aviară. Costurile vaccinului și ale manoperei de vaccinare, sunt suportate de către proprietarul păsărilor, conform legislației în vigoare.

Populația trebuie să știe că aceste costuri pot să difere de la o zonă la alta dar în general sunt sume modice de care nu trebuie să se sperie nimeni. Se vor vaccina găinile, curcile, bibilicile, fazanii, păunii ori prepelițele. Păsările de apă ca rațele și gâștele (palmipedele) nu sunt sensibile la această boală deci nu se vaccinează.

Alte subiecte :

Undă verde pentru construirea unui spital nou în Timișoara

Dominic Fritz, primarul Timișoarei și Mehita Fanny Sylla, Manager Regional, Banca Mondială - Corporația Financiară Internațională (International Finance Corporation, IFC) au...

Traseu aplicativ pentru copii, dresaj canin de Ziua Jandarmeriei, dar și Ateliere de Creație, Teatru de Păpuși și competiție de șah, în Iulius Town

Imaginația este una dintre aptitudinile pe care cei mici o pot modela până când nimic nu li se va mai părea imposibil, iar orice...

Citește și :