Câinii de la stânele din zonele montane din Banat, o continuă amenințare pentru turiști!

507

Cine nu s-a întâlnit cu câinii ciobăneşti pe munte? Toţi drumeţii au avut de a face cu aceştia. O întâlnire cu patrupezii nu este întotdeauna una plăcută, ei fiind, în cele mai multe dintre cazuri agresivi din fire, apărându-şi teritoriul.

Câinii de la stână sunt o continuă ameninţare pentru turişti. În zona staţiunii montane Semenic din Caraş-Severin aceştia s-au înmulţit fără număr, spune Nicolae Ifca, directorul Administraţiei Parcului Semenic-Cheile Caraşului.

Directorul ariei protejate a mai spus că, împreună cu Garda Naţională de Mediu-Comisariatul Caraş-Severin, a intreprins recent vizite de conştientizare la crescătorii de ovine din zonă. Aceştia au fost informaţi asupra riscurilor la care se expun atunci când ignoră legea care limitează numărul de câini de la stâne. Nicolae Ifca a subliniat că, în cazul în care oierii nu vor respecta măsurile impuse, administraţia ariei protejate se obligă să încheie un contract de colaborare cu AJVPS prin care numărul câinilor lăsaţi liberi pe domeniul public să fie drastic redus.

Directorul asociaţiei, Mircea Ciobanu, a menţionat că, doar la solicitare poate interveni, în cazul câinilor hoinari care fac probleme.

Traian Roşu – şeful Serviciului Vânătoare şi Salmonicultură din cadrul Direcţiei Silvice Caraş-Severin a precizat pentru Radio Reşiţa că, niciun câine nu are ce căuta pe domeniul public, chiar dacă este microcipat, sterilizat şi i se cunosc proprietarii. Aceştia trebuie să stea în spaţii îngrădite pe proprietatea deţinătorului fără să fie o ameninţare pentru populaţie, iar câinii de la stâne trebuie obligatoriu să poarte jujeu. Cetăţenii care se simt ameninţaţi se pot adresa Gărzii Naţionale de Mediu, poliţiei sau primăriei pe a cărei rază administrativă au fost identificaţi aceşti câini, a mai spus Traian Roşu.

sursa:radioresita.ro

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.