Bunicii de la cămin au primit vizita unor nepoți de ocazie Foto – Video

191

Pensionarii de la Căminul pentru persoane vârstnice de pe stada Inicențiu Micu Klein au destul de puține prilejuri de a se întâlni cu cei din afara centrului. Uneori mai primesc câte o vizită ce îi bucură foarte mult. Dar apoi iar trec zilele, și nimeni nu vine să le treacă pragul.

Poate mai mult decât povara anilor și ale unor boli cel mai mult îi afectează lipsa unor contacte sociale mai dese cu vizitatori ce să spună o vorbă bună.
Grupul de voluntari de la asociația Look Inside au avut o idee deosebită pe care cu câte eforturi de organizare au și pus-o în practică.

Pentru cei ce au de spus un gând frumos sau de adus un zâmbet celor mai în vârstă, nu este nici un efort prea mare. Au organizat un spectacol ad hoc cu destul de puține mijloace, dar cu un maxim de efect.

Sala de mese a centrului a devenit pentru două ore o scenă de spectacole. Tineri talentați au cântat și recitat de toate. Au fost piese îndrăgite de folclor local, dar și din alte zone ale țării.

Piese de mare sensibilitate din repertoriul de muzică clasică au fost interpretate spre bucuria bătrânilor ce nu au uitat acele refrene celebre.

Sigur că nici cei mai mici nu au scăpat ocazia să arate că sunt talentați la muzică. Și chiar sunt! Cei mai mici, ce nu stăpânesc încă bine instrumentele, au compensat prin mult entuziasm. Le-au fost trecute cu vederea cele câteva bâlbe ce au timp de a fi corectate până la următorul concert.

Cei mai mici au încântat pensionarii prin năzdrăvăniile lor și, pentru câteva ore, s-au tranformat în nepoți de ocazie.
De fapt, a fost unul din scopurile declarate ale vizitei, după cum declară una din voluntarele evenimentului, Liana Toma: „Vrem să fim alături de acești „bunici”, să le înseninăm ziua, să le aducem un zâmbet pe buze, vrem să se simtă iubiți și mângâiați, să știe că nu sunt uitați. Încurajăm pe toți oamenii să-și rupă două ore din activitățile lor și să fie alături de noi și de acești „bunici”.

În afara spectacolului și a momentelor de bucurie propriu zise, vizita a avut și un scop mult mai practic. Au fost aduse unele pachete cu multe obiecte folositoare celor în vârstă.

De remarcat faptul că la acțiune s-au alăturat voluntari veniți chiar și de la Arad. E cât se poate de evident că pentru un gest simplu și frumos de solidaritate nu are nicio importanță distanța sau poziția orașelor noastre.

Din cei circa 60 de chiriași ai centrului de vârstnici, cam jumătate au luat parte la spectacol și așteaptă cu nerăbdare o nouă vizită.

Vizitatorii pot fi de oriunde și oricine. O oră de discuții cu un veteran poate face bine ambelor părți.

LĂSAȚI UN MESAJ