Bugetul Participativ și implicarea accentuată a civicului ar ridica mult nivelul orașului crede USR-video

263

Conducerea formațiunii Uniunea Salvați România din Timiș a subliniat câteva din implicările și cele realizate în anul ce s-a scurs. Până acum 2017 a fost un an destul de bun în care s-au rutinat în jocul politic, joc în care s-au implicat mai recent decât alții. Președintele USR Timișoara, Alxandru Cadar, a vorbit despre aceste inițiative ale partidului.
Una din primele acțiuni în acare s-au implicat a fost programul ce l-au propus sub numele de „Timișoara Participativă”. La lansarea acestui concept au luat parte multă lume curioasă ca membri ai unor ONG-uri, mulți pensionari dar și tineret, însă ceva mai puțin. Printr-o campanie de bună cunoaștere a conceptului și cel puțin două ședințe la Primărie el poate fi implementat. De fapt este vorba de buget paticipativ ce permite oricui să aibe ceva de spus despre bugetul orașului și despre prioritățile de cheltuire a banilor.
USR crede că majoritatea timişorenilor consideră că autorităţile locale nu cunosc problemele reale ale oraşului şi nu le rezolvă în mod eficient. Concret, bugetul participativ presupune alocarea unui procent din bugetul oraşului pentru finanţarea unor proiecte de interes general propuse de societatea civilă, proiecte a căror fezabilitate este verificată de centrele de competență relevante ale administraţiei locale iar selecția proiectelor care se vor implementa în final se face prin prin vot de către cetăţeni.

alexandru cadar usr (4)Oricare cetățean ar putea avea un cuvânt de spus pentru cheltuirea unei părți din bani conform propriilor nevoi. Dacă nu vor fi blocaje fără motive serioase și raționale sau jocuri politicianiste, atunci Bugetul Participativ poate deveni o realitate începând chiar cu 2018.
Acum, în acestă perioadă, autoritățile locale tratează cu indiferență părerile cetățenilor. Rezultă o societate locală fracturată în categorii ce nu au dialog între ele. Prin aplicarea programului „Timișoara Participativă” ar crește coeziunea socială. Se poate crede că acestă tară este și urmare a unei slabe educații civice la nivel de comunitate.
S-ar putea depune propuneri de proiecte în mai multe feluri. Fie direct, on-line, pe adresa consiliului local, fie sub formă scrisă direct la ghișeele primăriei insoțită chiar de o fișă de proiect, fie prin intermediul consiliilor consultaive de cartier ce ar trebuie să-și trecapete rolul serios ce l-au avut o perioadă mai îndepărtată.

Propunerile se vor tria și analiza de specialiștii din administrația locală iar mai apoi se vor supune atenției Consiliului Local.

usr (4)O altă inițiativă de care ar trebui să se țină cont este deja aplicată cu mult succes în alte orașe este liberul acces în curțile școlilor a copiilor pentru joacă și practicarea diferitelor sporturi după orele de program. Măsura ar fi binevenită dacă se ține cont de lipsa de terenuri potrivite pentru sportul copiilor. Printr-o hotărâre de Consiliu Local s-ar putea rezolva acest lucru.
USR crede că în anul 2017 s-au făcut importante lucrări de infrastructură, un bun exemplu ar fi lărgirea celor două pasaje rutiere. Dar sunt absolut insuficiente. Nu există nici un concept serios despre circulația publică în oraș. Planurile RATT, ce se va transforma într-o societate comercială, nu sunt deloc clare și suferă de amatorism.
În general viziunea pentru viitorul Timișoarei nu este deloc coerent, se lucrează doar la chestiuni punctuale. Chiar dacă primăria găsește bani pentru lucrări de infrastructură nu există un plan integrat. Anul 2021 se apropie cu repeziciune și nu se vede încă o urgentare a lucrurilor pentru a primi acei turiști pe care se mizează.
Conducerea USR crede că se lucrează veșnic în regim de criză generată de o proastă gestionare a bugetului. Există mari diferențe între ce vor locuitorii și ce crede administrația locală. Alocarea banilor publici nu ar trebui făcut după număr de like-uri pe anumite rețele sociale. Politicul trebuie să ofere posibilitate de creștere a implicării civicului în societate.

LĂSAȚI UN MESAJ