Brățările electronice vor putea fi purtat în mod legal

257

Cu ceva ani în era la modă de a vorbi despre o mare găselniță electronico-juridică. Pentru a limita mișcare celor urmăriți penal sau cu diverse condamnări ce nu implică reținerea în locuri de detenție în alte țări se aplică sistemul cu brățări electronice. Sistemul nu este prea complicat din punct de vedere tehnologic dar implică un cadru legal bine definit.
Parlamentarul Alina Gorghiu consideră că acest mai vechi demers juridic acum are șanse a fi în sfârșit aplicat. Dânsa consideră că este o „victorie la comisia juridică pentru victimele violenței domestice”.

Iată ce declară parlamentarul liberal cu acest prilej:

„Raportul de admitere pentru brățările electronice a fost adoptat în unanimitate. Am depășit încă o etapă semnificativă pentru o legislație sănătoasă în domeniul violenței domestice. Cât de curând, agresorii vor purta brățări electronice care le vor monitoriza mișcările prin GPS. România se va depărta de realitatea ultimilor cinci ani, când între 30-40% din ordinele de protecție emise au fost încălcate.
Ceea ce s-a întâmplat azi la Comisia juridică este luminița de la capătul tunelului. Rămâne doar votul în plenul Camerei pentru a avea în sfârșit o lege care poate aduce o revoluție în sistemul de protecție al victimelor violenței domestice.
Victimele violenței domestice nu vor mai trebui să trăiască în teamă.
Dacă un ordin de protecție a fost emis, atunci nu va fi încălcat. Și vom avea legislația necesară care să garanteze asta.
Brăţările electronice vor fi integrate într-o infrastructură naţională, sub numele de Sistemul Informatic de Monitorizare Electronică (SIME). Atunci când se emite un ordin de protecție, persoana supravegheată va primi o brăţară electronică care îi va monitoriza mișcările prin GPS. Dacă va depăși limita impusă prin ordin, sistemul va emite o alertă direct către secţiile de poliţie, pentru ca intervenția să fie cât mai rapidă. Și victima va avea asupra sa o brățară electronică, pentru ca Poliția să o poată găsi și alerta.
„Brățările electronice” vor schimba radical regulile jocului în domeniul legislației protecției victimelor domestice. Aștept cu nerăbdare votul în plenul Camerei. Cu toții merităm o viață sigură și demnă acasă.”

Alina Gorghiu mulțumește și celor ce au fost alături la inițierea proiectul printre care îi citează pe Florin Cîţu și Marcel Vela.

LĂSAȚI UN MESAJ