Bombă la Reşiţa!

2107

De mai mulți ani, la Reșița plouă cu bombe. La propriu. Nu sunt bombe de presă, nici măcar bombe politice, ci bombe şi proiectile de aruncător. Terenul, odată o vastă mlaştină, al cartierului celui mai populat al Reşiţei – Lunca Bârzavei – e plin cu muniţie neexplodată din timpul celui de-al doilea Război Mondial. Obuzele şi bombele de avion căzute aici au întâlnit în calea lor bălţi şi noroi, adâncindu-se în sol fără ca detonatorul să întâlnească teren solid pentru a putea declanşa explozia. Zeci de asemenea proiectile de aruncător au fost găsite în acelaşi loc, în perioade scurte de timp.

De-a lungul anilor, cei care au efectuat diverse săpături pentru fundaţii sau alte amenajări au dat aproape invariabil de asemenea muniţie. Deşi atinse de rugină, majoritatea acestor relicve ucigaşe din timpul ultimei conflagraţii mondiale erau în stare destul de bună. Din fericire, n-au existat victime iar specialiştii le-au detonat în siguranţă.

Noi şantiere și lucrări într-o zonă extrem de populată a cartierului Lunca Bârzavei au scos însă la iveală aglomerări de muniţie neexplodată. Lucrându-se la fundaţia aferentă unei extinderi a unui complex comercial, lucrătorii s-au speriat serios, dând peste un obiect de metal fusiform care aducea a bombă.

„Imediat, la faţa locului, s-a deplasat echipa pirotehnică a Detaşamentului de Pompieri, spun cei de la Inspectoratul pentru Situații de Urgență Semenic. De regulă ei identifică bombe de aruncător de artilerie, de calibrul 120 mm, pe care le ridică și le transportă, depozitându-le apoi în siguranţă, pentru a fi distruse mai târziu. Datorită faptului că pot apărea noi șantiere, excavări, săpături la fundații, există posibilitatea să mai fie găsite şi alte muniţii. Drept pentru care, pentru a evita evenimente nedorite, adresăm populaţiei rugămintea populaţiei de a anunţa de urgenţă la apelul 112 descoperirea unor astfel de muniţii şi de a nu le atinge sub nici o formă.”

Problema este că asemenea muniţii au găsit chiar şi copiii, în albia râului Bârzava, ceea ce este, de departe, mult mai periculos. Există însă și adulți care nu realizează potențialul periculos al acestor muniții și încearcă să le găurească sau să le folosească în diverse scopuri, transportându-le prin gospodăriile lor.

LĂSAȚI UN MESAJ