Boala care va face ravagii în Europa. România este focarul continentului, cu cele mai multe cazuri

2012

Rujeola va face ravagii în Europa, anul acesta! În următoarele 12 luni, numărul îmbolnăvirilor va bate recordul ultimului secol, arată o analiză a Organizaţiei Mondiale a Sănătăţii. 60 de mii de oameni vor fi afectaţi de boală. De două ori mai mulţi decât în 2017. Numai anul trecut, 72 de oameni au murit pe continent din cauza rujeolei. Iar România este focarul Europei, cu cele mai multe cazuri. Medicii fac apel la populaţie, să se vaccineze.

Sute de români se îmbolnăvesc de rujeolă în fiecare lună. Un record alarmant, provocat în primul rând de refuzul tot mai multor părinţi de a-şi vaccina copiii.

Rujeola, denumită şi pojar, este o boală cu transmitere respiratorie, extrem de contagioasă. Debutează cu febră şi cu stare generală proastă, apoi pe piele apare o erupţie roşie. Timp de câteva săptămâni, pacientul trebuie să fie izolat de colectivitate, pentru a nu răspândi boala.

Rujeola duce deseori la complicaţii. Una din patru persoane are nevoie de spitalizare, iar unul din o mie de bolnavi moare. Din 2016 şi până acum în România s-au înregistrat 15.600 de cazuri şi 59 de decese.

Epidemia de rujeolă din România este una dintre cele mai grave din Europa ultimelor decenii. Sunt nouă judeţe care deţin recordul îmbolnăvirilor, printre care Arad, Braşov, Călăraşi, Vaslui şi Timiş. Nu e întâmplător: vaccinul ROR – rujeolă-oreion-rubeolă – are cea mai mare rată de refuz dintre toate, arată datele oficiale ale Institutului Național de Sănătate Publică.

În România, proiectul legii vaccinării, care prevede obligativitatea imunizării copiilor, stagnează de aproape un an și jumătate în Parlament.

sursa – observator.tv

LĂSAȚI UN MESAJ