BNR a inaugurat Muzeul Tezaurului României. Despre cel de la ruşi… avem documente

333

O parte din tezaurul României s-a întors în locul secret unde a stat o perioadă, până când a trecut urgia războiului. La Tismana, în judetul Gorj, s-a deschis Muzeul Tezaurului României. Peştera din apropierea Mânăstirii a adăpostit între 1944 şi 1947 cele 190 de tone de aur românesc. S-a păstrat acolo şi o parte din aurul polonez, restituit după încheierea celui de-al doilea Război Mondial.

Construcţia muzeului a început în urmă cu 3 ani, la iniţiativa guvernatorului BNR. A vrut să readucă în memoria tuturor istoria tezaurului românesc. Vizitatorii vor afla detaliile „operaţiunii Neptun”, una dintre cele mai secrete acţiuni ale statului român, în urma căreia tezaurul a fost ascuns în peştera de la Tismana.

Operaţiunea s-a desfăşurat în colaborare cu reprezentanţi ai bisericii, iar secretul a fost păstrat cu străşnicie ani la rând. Pentru a se asigura că aurul nu va ajunge în mâna germanilor care se retrageau sau a ruşilor care îşi continuau ofensiva, tavanul peşterii a fost căptuşit cu dinamită care ar fi sărit în aer la cel mai mic semn că inamicii ar fi aflat de aurul ascuns aici.

În semn de recunoaştere, guvernatorul BNR a fost decorat de mitropolitul Olteniei.

Evenimentul readuce în discutie recuperarea Tezaurului de la ruşi. Reprezentanţii BNR spun că au fost trimise toate documentele care arată că aurul românesc a fost depozitat în Rusia.

Vizitatorii muzeului vor trece simbolic, printr-o uşă imensă de seif, după care vor ajunge în sala comorii. Aici vor putea vedea lăzile în care era depozitat aurul în timpul războiului.

LĂSAȚI UN MESAJ