Bilanțul unui proiect frumos al Timișoarei: 300 de proiecte în parteneriat, 60 de activități proprii, 300 de voluntari implicați! Despre ce este vorba…

138

Programul Timişoara-Capitala Tineretului din România s-a desfăşurat sub conceptul Check-Out Timişoara: grafie în limba engleză, prin care i-am îndemnat pe tineri să îşi descopere, inspecteze oraşul; grafie în limba română, prin care i-am încurajat pe tineri să îşi stabilească identitatea în raport cu oraşul.

În cifre, programul a însemnat 300 de proiecte în parteneriat, 60 de activităţii proprii, printre care se numără evenimente de amploare precum: proiecţia 3D pe Opera Română, CheckART, Check-Out Festival.

Toate activităţile au fost organizate urmărind patru dimensiuni principale:

1) Dimensiunea de participare publică: campania “Fii primar pentru o săptămană!”, în cadrul căreia-după un concurs de idei – un tânăr din Timișoara și-a petrecut o săptămână alături de primarul Nicolae Robu; dezbaterea în care tinerii au fost față în față cu o parte din candidații la funcția de primar al Timișoarei, și altele.

2) Dimensiunea de implicare: am încurajat tinerii care nu sunt afiliați unor organizații de tineret să își spună ideile și să propună proiecte ce au fost implementate; am integrat în diverse activități tineri care aparțin unor categorii defavorizate, am adus în fața tinerilor jurnaliști de prestigiu care au schimbat comunitatea prin implicare, și altele.

3) Dimensiunea de punere în valoare a spațiului urban: instalația string art din Parcul Castelului; un tur istoric al podurilor din Timișoara care a avut ca punct final o expoziție de picturi murale, la Uzina de Apă din oraș; relansarea hărților Use-IT, ce fac parte dintr-un circuit internațional; realizarea unor mesaje motivaționale pe străzile din oraș, și altele.

4) Dimensiunea de voluntariat: de-a lungul anului am avut alături 300 de voluntari, implicați în diverse proiecte punctuale, dar și o echipa de 80 de voluntari, care constant s-a implicat în implementarea tuturor proiectelor, și altele.

După terminarea programului de Capitală, o serie de proiecte vor fi continuate de Fundația Județeană pentru Tineret Timiș (FITT), iar pe lângă acestea, în acest moment sunt în pregatire Voluntaria (platformă de voluntari) și Questo (aplicație mobilă de redescoperire a orașului).

Voluntaria va fi o platformă online ce îi va aduce laolaltă pe cei care vor sa facă voluntariat și cei care caută voluntari pentru diferite proiecte ale orașului. Totodată platforma poate deveni o resursă importantă pentru candidatura Timișoarei la titlul de Capitală Europeană a Tineretului 2020.

LĂSAȚI UN MESAJ