Bijuteria ascunsă dintr-o zonă mirifică, aflată la câteva sute de kilometri de Timișoara!

353

Banja Luka este cel mai mare oraş în Republica Srpska şi, totodată, capitala acesteia, având o populaţie de 200.000 de locuitori. Orașul este și al doilea cel mai mare din Bosnia & Herţegovina, după Sarajevo, aflându-se la o distanţă de 480 km de Timişoara.

Regiunea, înconjurată de dealuri, este amplasată într-o zonă mirifică a văii râului Vrbas, unde predomină clima mediteraneană. Are foarte multe atracţii turistice, precum canioane, cascade, mori de apă, mănăstiri, cetăți medievale sau bisericuțe de lemn.

An de an, la Banja Luka se desfășoară peste 50 de manifestări, festivaluri, reuniuni și carnavaluri. Cel mai cunoscut obicei al locului, păstrat din moşi strămoşi, este o tradiție de familie, numită „Ruga sârbească”.

Oraşul oferă ochiului vigilent multe minunăţii, dintre care amintim: Cetatea Kastel (sec XVI), Biserica şi turnul Hramul mântuitorului Iisus Hristos, Centrul memorial de pe dealul Bania, Geamia Ferhadia, Mormântul lui Safikadin, Strada domnească, Mănăstirea Maria Zvijezda, Mănăstirea Gomionica, Satul lui Delibaşa, Satul Etno sau Ferma Cokori.

De asemenea, cei care ajung la Banja Luka au ocazia de a se delecta cu excursiile şi turismul etno în satele de la poalele muntelui Kozara, cu tradiţii şi obiceiuri populare, păstrate de veacuri şi veacuri, cu vizitarea Casei etno din Piskavica, Galeriile Muzeului Djecijeg, Muzeul Republicii Srpske.

În această zonă sârbească, plictiseala nu își face simțită prezența. Astfel, cei care nu doresc doar sa viziteze orașul, pot alege sporturile extreme din aer sau de pe apă. Pe râul Vrbas turiștii pot avea parte de multă adrenalină şi chiar de sport acvatic, dar şi de zboruri în doi, cu paragladierul. Din ofertă nu lipsesc nici aventurile terestre, precum ciclismul pe dealuri, pe pante abrupte, urcările şi coborârile de pe valea râului Vrbas sau muntele Manjaca.

Cei care sunt buni călăreţi şi îndragesc caii, pot vizita Cluburile de Călăreţi „Paddock” şi „Cokorska polja”, care îi aşteaptă pe turiști cu 15 cai şi o căruţă de 6 locuri.

La Banja Luka nu pot fi ratate excursiile cu mocăniţa, minunata priveliște a lacurilor din împrejurimi și nici cele mai grozave brânzeturi, care pot fi gustate la Delibaşa.

Plimbările cu „Gondola de Banja Luka” sau pe caiac și canoe sunt, de asemenea, o experiență de neratat, fiind recomandate turiștilor atât pe timp de zi, cât şi pe timp de noapte, deoarece zona se mândrește cu unicul traseu pe apă, iluminat, din Europa.

Turismul istoric, ecumenic, viticol, cu cele mai renumite vinuri, dar şi turismul montan, cu peste 70 de trasee de alpinism le oferă tuturor celor care ajung în capitala Republica Srpska, amintiri de poveste!

LĂSAȚI UN MESAJ