Bicicliştii răi sunt foarte supăraţi pe Poliţia Locală. Au luat puţine amenzi

4156

Cicliştii din Timișoara s-au adunat, sâmbătă, în centrul oraşului. Nu au fost deloc puţini, ci peste o sută, cu toate că se miza iniţial, pe cel puţin dublu. Şi-au luat şi un nume potrivit: ,,Bicicliştii răi” după cum au fost catalogaţi lunile trecute de autorităţi.

biciclisti_22

Şi-au luat cu ei şi nelipsitele mijloace de transport pe două roți, să-şi testeze cauciucurile obosite după o iară de inactivitate. Tot cu acest prilej urma să fie încercat şi caldarâmul mai proaspăt sau, din contră, plin de gropi, aşa cum şade bine unui centru de municipiu. Totul planificat să se întâmple pe străzile pietonale pe care teoretic nu ar avea voie să pedaleze. Dar cel mai important lucru este cel de-al treilea aspect. S-a încercat vigilenţa organelor de ordine. Multă lume spune că nu sunt în stare să dea amenzi. Ei uite că au putut şi au dat. Nu prea multe, dar în sumă destul de mare. Câte 630 lei de cască de ciclist.

biciclisti_24

Rebelii pe două roţi au încercat să strângă cât mai multe amenzi de la Poliţia Locală, urmând ca toate sancțiunile să fie contestate în instanţă. Deşi ştiu că nu au voie să pedaleze pe majoritatea străzilor din centrul recent devenit pietonal, bicicliştii au ieşit la plimbare tocmai ca să primească amenzi, pentru a trage un semnal de alarmă.

biciclisti_17

Protestul pașnic al bicicliștilor a avut loc sâmbătă, 5 martie, incepând de la de la ora 16. Adunarea a fost pe platoul din faţa monumentului Crucificării din faţa Catedralei. Iar de aici s-a pedalat ori s-a mers pe lângă bicicletă, pe străzile pe care au fost montate semne de circulație care interzic plimbatul pe bicicletă.

biciclisti_15

„Scopul este să adunăm cât mai multe amenzi pentru nerespectarea semnelor de circulație, plasate abuziv printr-o hotărâre a Comisiei de Circulaţie (este ilegal ca o hotărâre a Comisiei de Circulație să contrazică o hotărâre a Consiliului Local). Facem asta deoarece dorim să contestăm aceste amenzi în instanță… Amenzile trebuie contestate în decurs de 15 zile de la primirea lor, deci dacă aveți una mai veche verificați dacă respectă «termenul de garanție»”, au anunţat organizatorii evenimentului.

biciclisti_16

Bicicliștii iniţiatori ai ideii de a trage de mânecă autorităţile mai spun că mesajul lor este unul simplu: „legea este lege și trebuie respectată de toată lumea, fie ei edili șefi sau simpli cetățeni. De asemenea, cerem să fie încurajat comportamentul civilizat și sancționat comportamentul necivilizat. Nu este firesc să fie interzisă circulația bicicletelor într-un cartier întreg din cauza că Poliția Locală nu este capabilă să își facă treaba și să sancționeze cei câțiva «teribiliști»”.

biciclisti_14

Cei care au venit la eveniment au fost rugați să se comporte civilizat și să nu circule cu viteză excesivă. De asemenea, participanții la pedalare sunt sfătuiți să nu se certe cu polițiștii. O alta cerinţă importantă a fost ca toţi cei prezenţi să aibe echipament cât mai complet, atât de protecţie proprie cât şi tot ce are nevoie vehiculul conform legii.

biciclisti_11

După un tur ce a inclus Piaţa Victoriei, strada Alba Iulia, Piaţa Libertăţii, strada Ungureanu cu întoarcere pe strada Mărăşti, a început şi ploaia de amenzi. Până aici au fost doar atent supravegheaţi de poliţiştii locali şi de jandarmi.

biciclisti_08

Sub nişte semne de circulaţie ce interzic staţionarea oricăror vehicule, poliţia a început seria de procese verbale. Evident, nici care din vajnicii oamenii ai legii nu a deranjat nicio maşină din zecile parcate aiurea în dispreţul legii. Parcă erau invizibile.

biciclisti_05

Bicicliştii au început un protest inedit şi timid încă, împotriva a ce consideră a fi un abuz la adresa lor. Dar sunt total nemultumiţi şi dezamăgiţi de organele de ordine, care nu au reuşit să scrie decât patru amenzi.

 

1 COMENTARIU

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.