Bega va deveni navigabilă între Timişoara şi Serbia! Vezi de când!

3431

Canalul Bega va deveni navigabil! Proiectul pentru refacerea nodului Hidrotehnic de la Sânmihaiu Român, precum şi deschiderea unui nou punct de trecere a frontierei cu Serbia, a primit aviz de eligibilitate din partea Biroului de Cooperare Transfrontalieră România – Serbia.

“Atât partea română cât şi cea sârbă şi-au propus să dezvolte prin acest parteneriat reabilitarea Canalului Bega, care va redeveni astfel navigabil, aşa cum era el cunoscut înainte de 1958, când navigaţia pe canal în sectorul românesc a fost închisă. În cadrul acestui proiect strategic de navigabilitate, se impune şi existenţa unui acord guvernamental interstatal privind deschiderea unui nou punct de trecere a frontierei româno-sârbe, naval, pe Canalul Bega, dar şi terestru, incluzând şi pista de cicloturism. Acordul este semnat deja de Ministerul Afacerilor Externe, şi depus spre avizare la Ministerul Afacerilor Interne, urmând ca apoi să fie înaintat autorităţilor sârbe”, transmite Administraţia Apelor Banat.

Va mai curge multă apă pe Bega însă până la deschiderea circulaţiei navale pe canal transfrontalier. Urmează să fie semnat contractul de finanţare, mai trebuie realizat proiectul ethnic şi organizată licitaţia pentru lucrările de pe partea română. Potrivit informaţiilor obţinute de la Apele Române Banat, lucrările ar putea începe cel mai devreme la finalul acestui an.

Proiectul este în valoare de 13,8 milioane de euro, din care părţii române îi revine 6,92 milioane de euro, restul fiind accesat de către partenerii din Serbia.

ecluza-sanmihai

1 COMENTARIU

LĂSAȚI UN MESAJ