Bastionul nimănui, stricăciuni de ani buni FOTO

169

Bastionul Theresia din Timișoara este singurul bastion care mai există din cetatea orașului de pe Bega, din perioada apartenenței Banatului la Imperiul Austriac. Fiind singurul bastion din Timișoara, mai este cunoscut de timișoreni și sub numele de Bastionul Cetății. Zidurile vechii cetăţi au fost reabilitate în perioada 2008–2010.

Bastionul Theresia are doi proprietari. Cea mai mare parte, cea dispre Piața Unirii, dacă mergem dinspre Banca Națională spre Punctele Cardinale, aparține Consiliului Județean Timiș. Partea din dreapta este în proprietatea și administrarea Primăriei Timișoara.

Ambele părți au nevoie de intervenție. Porțiunea Primăriei Timișoara este cea mai mică, dar aici este nevoie de reparații urgente. Dalele pavajului sunt sparte sau desprinse, treptele de lemn rupte, iar sistemele de iluminat au fost și ele vandalizate și nu au mai fost reparate. Nu e o imagine cu care să ne mândrim îm fața turiștilor. Însă nici reprezentanții Consiliului Județean Timiș nu scapă de critici. Și în această parte a cetății, dalele din pavaj sunt sparte, pot fi ridicate cu mâna, la fel și sticla amfiteatrului creat pentru concerte și spectacole.

”În prezent se află în derulare un contract de lucrări refacere hidroizolație Corp C și reparații spațiu Florărie din Corp C. A fost identificată sursa infiltrațiilor de apă de pe Corpul C și au fost remediate deficiențele descoperite după dezvelirea hidroizolației. Se lucrează la reparațiile din spațiul „Florărie”. La nivelul Serviciului achiziții se desfășoară o procedură de achiziție Expertiză tehnică pentru pasajele din Bastion, în vederea identificării cauzelor degradărilor și a soluțiilor necesare remedierii acestora. Până în prezent nu a fost finalizată procedura de achiziție. Până în anul 2015, Bastionul a fost în perioada de implementare a Proiectului de reabilitare. Din anul 2015 până în prezent au fost făcute doar reparații și intervenții pentru punerea în siguranță a imobilului”, au răspuns reprezentanții Consiliului Județean Timiș.

Până în 2015 în spațiile Bastionului aveau voie să funcționeze doar activități culturale. Acum, locațiile pot găzdui și alte afaceri, iar autoritățile speră char să amenajeze o cafenea pe zidul cetății.

1 COMENTARIU

  1. […] Bastionul Theresia din Timișoara este singurul bastion care mai există din cetatea orașului de pe Bega, din perioada apartenenței Banatului la Imperiul Austriac. Fiind singurul bastion din Timișoara, mai este cunoscut de timișoreni și sub numele de Bastionul Cetății. Zidurile vechii cetăţi au fost reabilitate în perioada 2008–2010m conform, banatulazi.ro. […]

LĂSAȚI UN MESAJ