Barcelona Gipsy balKan Orchestra va concerta în Piața Traian

105

Binecunoscuta trupă Barcelona Gipsy balKan Orchestra va concerta în Piața Traian din Timișoara sâmbătă, 01 octombrie, în cadrul festivalului Impuls.

Institutul Francez din România la Timișoara, în parteneriat cu Le Plus Petit Cirque du Monde, Beta – bienala timișoreană de arhitectură, Unfold Motion și Cetățean de Traian, prin Centrul de Proiecte, prezintă în această sâmbătă, 1 octombrie, de la ora 19:30, un concert extraordinar marca Barcelona Gipsy BalKan Orchestra, în cadrul festivalului Impuls.

După o săptămână plină de ateliere de circ ale Școlii de circ din Timișoara, pop events alături de Unfold Motion și Le Plus Petite Cirque du Monde, călătorii urbane alături de Sorina Jecza, Adriana Babeți, Luciana Friedmann și organizatorii bienalei timișorene de arhitectură – Beta, ziua de sâmbătă va fi dedicată în special activităților de artă stradală.

Ultima zi a festivalului va debuta cu un eveniment public care va începe la 12:00 cu ateliere de circ contemporan alături Unfold Motion, Le Plus Petit Cirque du Monde și Școala de circ din Timișoara, urmate de un spectacol de teatru activist marca Basca și într-un final, concertul extraordinar al formației barceloneze de muzică balkan-fusion, de la klezmer la jazz manouche și muzică țigănească: Barcelona Gipsy Balkan Orchestra.

Barcelona Gipsy balKan Orchestra (BGKO) este o formație creată în 2012 în Barcelona, Spania și care se exprimă prin mai multe influențe muzicale, inclusiv muzica Klezmer, Jazz Manouche și muzica romă. BGKO explorează, de asemenea, sunetele unor regiuni din Europa de Est și se inspiră din muzica din regiunile din America de Sud, Spania și Orientul Mijlociu. În 2015, trupa și-a schimbat numele din Barcelona Gipsy Klezmer Orchestra în Barcelona Gipsy balKan Orchestra, păstrând acronimul BGKO. Prezentându-se ca „nomazi” ai muzicii, BGKO au publicat în 2013 primul lor album independent, fãrã ajutorul vreunei case de discuri. Cu piese cunoscute internațional, precum Cu Ti Lu Dissi sau More Sokol Pie, BGKO pun în scenă spectacole de neratat.

MALOX este un grup de muzicieni din Israel care duc experiența brută a muzicii la maximum: muzicalitate virtuoasă, compoziții dansabile, dar complexe și o energie care poate muta munții. Cu Eyal Talmudi la saxofon, clarinet și cimpoi, Roy Chen la tobe și Assaf Talmudi la clape, trecând de la folk la prog și înapoi la melodii reinterpretate și captivante, MALOX reușește să-l convingă chiar și pe cel mai conformist ascultător că totul este redundant, iar saxofonul, clapele și tobele te vor face să te miști într-o transă tribală decadentă.

„Spectacolele de arte performative (dans contemporan, circ și muzică) în spații deschise dezvăluie cel mai bun mod de exprimare și de eliberare a emoțiilor, fiind în același timp și un instrument puternic de coeziune socială, de asumare colectivă, de legătură între generații și, în cele din urmă, de convivialite.
Din 2017, Impuls transformă spațiile publice periferice ale Timișoarei în spoturi culturale, experimentând noi conexiuni între urbanism, arhitectură și artele spectacolului. Programul face ca spațiile publice să fie incluzive și combate etichetarea socială prin promovarea unor spectacole care ating și implică toate tipurile de utilizatori, de la elevi la grupuri marginalizate și persoane cu dizabilități, cu expertiza de profesioniști precum Le Plus Petit Cirque du Monde (Franța).” Eleftérios Kechagioglou, coordonator Le Plus Petit Cirque du Monde (Franța)

Intrare este liberă!

Organizatori: Institutul Francez din Timișoara & Asociația „Cetățean de Traian”
Parteneri: Le Plus Petite Cirque du Monder, Beta Bienala timișoreană de arhitectură, Unfold Motion
Cofinanțat de Primăria Municipiului Timișoara prin Centrul de Proiecte Timișoara

Despre Institutul Francez din Timișoara
De aproape 30 de ani, Institutul Francez din Timișoara este un actor activ al vieții culturale locale.
Începând din 2012, Institutul Francez din Timișoara, stabilit în 1992 în prestigioasa villa Kimmel, este una dintre cele patru antene ale Institutului Francez din România (împreună cu București, Cluj-Napoca și Iași) și are ca misiune promovarea politicii de cooperare și de acțiune culturală a Ambasadei Franței în favoarea culturilor și a limbii franceze, focalizându-se asupra dimensiunilor celor mai actuale ale acestora. În domeniul cultural și artistic, Institutul Francez din Timișoara dezvoltă colaborările franco-române și promovează diversitatea culturală, având ca priorități filmul, cartea, dezbaterile de idei și artele spectacolului. Institutul organizează sau susține aproximativ treizeci de evenimente anual, momentele de vârf fiind Noaptea Filosofiei, Festivalul Filmului Francez, Balul Popular de Ziua Franței, Zilele Filmului de Umor și festivalul de arte performative stradale Impuls.

Despre Le Plus Petit Cirque du Monde
Le Plus Petit Cirque du Monde este o școală de arte ale circului, un spațiu creativ pentru artiști și o companie creativă de arte stradale. Copiii și adulții sunt încurajați prin diferite acte culturale să învețe și să-și dezvolte practicile artistice, participând la cursuri, ateliere și diverse evenimente. Tinerii artiști și companiile aflate la început de drum se reunesc în cadrul Le Plus Petit Cirque du Monde pentru a-și crea spectacolele, dar și pentru a găsi un spațiu de lucru și de spectacol, în timp ce împărtășesc cu publicul experiența lor de antrenament și învățare. Creat în 1991, PPCM este găzduit din 2014 într-un „circ dur” proiectat de Loïc Julienne și Patrick Bouchain. Acoperișul său înalt de 28 de metri, acoperit cu plăci metalice verzi și albastre, se ridică în orașul Balnéolais ca un mare origami.

Despre Barcelona Gipsy balKan Orchestra
Barcelona Gipsy balKan Orchestra (BGKO) este o formație creată în 2012 în Barcelona, Spania și care se exprimă muzical prin mai multe influențe muzicale, inclusiv muzica Klezmer, Jazz Manouche și muzica romă. BGKO explorează, de asemenea, sunetele unor regiuni din Europa de Est și se inspiră din muzica din regiunile din America de Sud, Spania și Orientul Mijlociu. În 2015, trupa și-a schimbat numele din Barcelona Gipsy Klezmer Orchestra în Barcelona Gipsy balKan Orchestra, păstrând acronimul
BGKO. Prezentându-se ca ”nomazi” ai muzicii, BGKO au publicat în 2013 primul lor album independent, fãrã ajutorul vreunei case de discuri. În 2015, au realizat o interpretare proprie a piesei „Djelem, Djelem”, una din piesele de referințã în cultura Rromã, care a strâns peste 4.500.000 vizualizãri pe Youtube.

Organizatori: Institutul Francez din Timișoara
Parteneri: Le Plus Petite Cirque du Monde, Asociația Cetățean de Traian, Beta Bienala timișoreană de arhitectură, Unfold Motion, Școala de circ
Cofinanțat de Primăria Municipiului Timișoara prin Centrul de Proiecte Timișoara și Institutul cultural francez din Paris