Banca Mondială va ajuta Timișoara în situația Colterm și pentru a fi eficientă energetic 

41

Problema Coltermului este că nu a beneficiat de restructurare și retehnologizare. O spune primarul Timișoarei, Dominic Fritz, care susține și că administrațiile orașului s-au temut să facă unii pași necesaari din motive politice.

Acum, Primăria Timișoara are un acord cu Banca Mondială pentru ca experții internaționali să facă din regie una modernă, să transforme orașul într-unul eficient energetic și cât mai verde.

”Problema principală a fost de fapt că nimeni nu a avut curajul politic să gândească o stategie de restructurare și retehnologizare a companiei”, a spus Fritz.

Acordul va fi semnat în curând și va costa Primăria Timișoara 900.000 de lei. Ce va face Banca Mondială pentru noi?

”O să facă o evalauare rapidă, o să se uite nu numai la Colterm, dar și la soluții de încălzire rezidențială, a tipului de combustibil folosit – nu mai putem să ne bazăm pe cărbune pe viitor; o să identifice surse noi de energie și combustibil, o să propună un set de opțiuni tehnice pe termen scurt și mediu pentru a reduce costurile.

În baza acestei analize, Banca Mondială ne va ajuta să găsim și cele mai bune metode pentru problemele financiare și pentru a identifica sursele financiare pentru a putea efectua aceste investiții”, a explicat primarul Timișoarei.

Experții Băncii Mondiale ar trebui să identifice punctele slabe ale Colterm și a rețelei de distribuție pentru a le elimina. De asemenea, vor fi evaluate blocurile din punct de vedere energetic, iar cele care pierd multă căldură de exemplu din cauza structurii vor fi reabilitate termic cu prioritate.

Primarul a menționat și că este nevoie de modernizarea regiei pentru ca astfel de probleme să nu mai existe. El a făcut și un calcul potrivit căruia fiecare timișorean a plătit, anul trecut, 340 de lei către Colterm, indirect, prin subvențiile acordate societății din bugetul local. Doar în primele 6 luni, din visteria municipalității au ajuns la Colterm 900.000 de lei.

LĂSAȚI UN MESAJ