Banca Centrală Europeană va opri emiterea bancnotei de 500 de euro

656

La 9 martie 1991, prin Tratatul de la Maastricht se punea bazele conceptului de monedă unică (EURO cu simbolul €), care a intrat în circulaţie la data de 1 ianuarie 2002 înlocuind unitatea monetară europeană (ECU).

Euro a fost adoptată, până în prezent, de 19 din cele 28 de state membre ale UE, fiind utilizat zilnic de peste 338,6 de milioane de europeni. Bancnota de 500 de euro este una dintre cele mai valoroase bancnote aflate în circulaţie la nivel mondial, având o valoare de aproape cinci ori mai mare decât cea mai mare bancnotă americană în circulaţie, cea de 100 de dolari, adică, reprezintă doar 3% din totalul bancnotelor în monedă europeană, însă reprezintă 28% din valoarea cumulată a banilor euro, adică 300 de miliarde de euro.

Moneda euro crează mari probleme prin bancnota de 500 de euro, poreclite Bin Laden, pentru că, hârtia de 500 de euro după părerea unora era favorita traficanţilor de droguri şi a celor care falsificau bani. Pentru acest motiv, Banca Centrală Europeană a anunţat printr-un comunicat, că va opri emiterea bancnotei de 500 de euro, care, va mai putea fi folosită doar anul aceasta. Totuşi, bancnotele de 500 de euro vor rămâne în circulaţie timp de mai mulţi ani, putând fi utilizate în continuare la plată şi de asemenea vor putea fi răscumpărate la ghişeele băncilor centrale după ce nu vor mai fi tipărite.

LĂSAȚI UN MESAJ