Banatul stă pe miliarde de euro nefolosite! Vezi despre ce este vorba!

1942

Cu mici excepţii, turismul balnear a fost lăsat să moară în nepăsare, în ultimii ani. Sunt staţiuni care arată dezolant, cu hoteluri în paragină, care nu mai păstrează nici măcar o urmă din ceea ce u fost cândva. Ministrul Turismului, Mircea-Titus Dobre, are planuri mari şi punctează ”potenţialul uriaş” pe care îl are România în zona balneo. Conform analiştilor din piaţă, ţara noastră ”ar putea scoate miliarde de euro doar din turismul balneo”.

”Avem un potenţial uriaş. S-au făcut investiţii private în zona balneo, investiţii mari. Acum trebuie să venim în sprijinul celor care au făcut deja investiţii; avem două variante de unde putem să atragem foarte mulţi bani. Și aici mă refre la fonduri europene. Avem Axa prioritară 7 (Prioritate de investiţii 7.1.), care are o valoare de 90 mil. euro, specială pentru balneo. Și mai avem Planul Juncker. Cu Planul Juncker, României i-au fost acordate 10 mld. euro pe exerciţiul financiar 2014 – 2020, unde balneo are o importanţă foarte mare”, a declarat pentru Capital ministrul Turismului, Mircea-Titus Dobre.

Dacă ar fi să se facă o comparaţie, Băile Herculane iese, fără excepţie, între cele mai sărace în investiţii. Paradoxal, staţiunea care altădată atrăgea cel mai mare număr de turişti, se poate lăuda astăzi doar cu două-trei hoteluri, insuficiente, însă, pentru potenţialul pe care îl are.

În industria românească de turism, Herculane a fost întotdeauna comparată cu staţiunea Karlovy Vary (Cehia), care aduce anual încasări de sute de milioane de euro şi este considerată una dintre „stelele balneare“ ale Europei. Cele două seamănă foarte mult, fiind singurele din Europa care au apă termală cu sulf coloidal şi se află la aproximativ aceeaşi altitudine, cu acelaşi decor natural, străjuite de versanţi abrupţi. În plus, şi arhitectura este asemănătoare, amândouă fiind dezvoltate în vremea Imperiului Austro-Ungar.

De departe însă, una dintre cele mai de succes afaceri se derulează la Băile Felix (la câţiva kilometri de Oradea), unde vârful îl reprezintă o investiţie de 30 de milioane de euro într-un complex balnear de 5 stele. De altfel, tocmai acesta este şi motivul principal pentru care mulţi turişti care mergeau în anii ’90 la tratamente în Ungaria, vin acum la Băile Felix.

LĂSAȚI UN MESAJ