Banatul este din nou campion la încasări pentru bugetul de stat. Când vine vorba de investiții…

344

Cifrele arată un lucru clar: la finalul anului Direcția Generală Regională a Finanțelor Publice – Timișoara este fruntașă pe țară, cu încasări de peste 8 miliarde de lei, adică aproape 2 miliarde de euro. Asta ne situează pe locul doi, după București.

Finanțiștii bănățeni și-au depășit planul de încasări stabilit de ANAF pe 2015 cu 6,50%, tendință care se păstrează și în primele luni ale acestui an. Cea mai bună lună pentru încasări este de departe luna decembrie 2015 cu un procent de 125,59 %. Directorul general al Direcției Generale Regionale a Finanțelor Publice – Timișoara, Lucian Ovidiu Heiuș, spune că ”este un lucru firesc. Așa se întâmplă în fiecare an. Fiecare societate comercială vrea să nu aibe obligații financiare pentru noul an și atunci declară și-și achită tot. Anul trecut a fost ceva mai special pentru că s-a încheiat un exercițiu bugetar al Uniunii Europene. Toate proiectele care au fost în derulare pe fonduri europene au avut termen de finalizrae 31 decembrie. S-au încasat foarte mulți bani și plătit multe impozite aferente acestor lucrări, care s-au încheiat la sfârșitul anului trecut” precizează Lucian Ovidiu Heiuș.Heius 1
La aceste încasări se adaugă peste un miliard de lei atrași la bugetul de stat din amenzi aplicate agenților economici controlați și sancționați în 2015. Una peste alta, Banatul a contribuit la ”avuția națională” cu aproape 10 miliarde de lei.
Calculele seci arată că deși suntem campioni la încasări și contribuții la bugetul de stat, lucru îmbucurător de altfel care arată că economia din vestul țării merge bine, la capitolul investiții lucrurile se schimbă radical: centura Timișoarei nu este o prioritate și se amână mereu; nu avem niciun stadion de nivel european, în timp ce în orășele din alte părți ale țării, mai apropiate de București, acestea răsar ca ciupercile după ploaie; autostrada Vestului, care leagă România de Europa este finalizată doar pe bucăți în timp ce guvernanții se preocupă cum să ajungă bucureștenii mai repede la Predeal, Brașov sau pe Litoral și exempele pot continua. Adică luăm cu trei mâini dacă se poate dar dăm înapoi cu una. Curat echitabil!

LĂSAȚI UN MESAJ