Bănățenii pot face rost de bani pentru amenajarea destinaţiilor eco-turistice

170

Ministerul Mediului, Apelor şi Pădurilor a lansat în dezbatere publică Programul ECO-Turism. Programul este lansat pentru prima dată în România şi sprijină impulsionarea unei creşteri economice verzi, viziune care se înscrie în strategia MMAP de la începutul anului 2016.

ECO-Turism devine astfel sursă de finanţare pentru amenajarea destinaţiilor de acest fel din ţară noastră dar şi pentru promovarea lor în România şi în străinătate. Bugetul total alocat prin Administraţia Fondului pentru Mediu este de 20 de milioane de lei, iar finanţarea maximă pentru un proiect poate ajunge la 900.000 de lei.

„România are un potenţial ecoturistic imens: 25% din teritoriul ţării noastre este arie naturală protejată. Cu toate astea, destinaţiile turistice de acest fel sunt fie necunoscute de populaţie, fie greu accesibile în lipsa unei infrastructuri minime de acces. Programul nostru acoperă aceste lipsuri şi poate revitaliza ariile protejate şi zonele cu valoare naturală din ţară noastră prin trasee tematice bine delimitate şi prin includerea lor într-un circuit generator de beneficii în sectorul economiei verzi, atât în zonele fără istoric economic dar şi în cele în care economia convenţională nu mai poate funcţiona”, spune Cristiana Pască Palmer, ministrul Mediului, Apelor şi Pădurilor.

Prin Program pot fi finanţate: lucrări pentru realizarea infrastructurii de acces nemotorizat precum poteci tematice, podeţe pentru activităţi de cicloturism, călărie, caiac-canoe, trasee de aventură, via ferrata (trasee montane prevăzute cu cabluri, scări şi poduri metalice), dar şi infrastructură aferentă acestora – rasteluri pentru bicicletă, locuri de adăpost şi hrană pentru cai, debarcader, refugii alpine etc.

Programul finanţează şi realizarea de puncte de informare turistică şi protecţia mediului/refugii, amenajarea peşterilor, centrelor de vizitare, realizarea şi refacerea traseelor de drumeţie. În plus, destinaţiile eco-turistice pot fi dotate cu observatoare pentru fauna, puncte de belvedere, semnalizarea traseelor, instalaţii în aer liber de interpretare a naturii. Destinaţiile vor fi promovate prin website-uri, newsletter, hărţi pe suport de hârtie sau digital, aplicaţii pentru telefoane şi alte dispozitive mobile, monitoare de tip touch screen.

Programul poate fi accesat de unităţile administrativ-teritoriale, inclusiv subdiviziuni administrativ – teritoriale ale acestora, instituţii publice, organizaţii neguvernamentale, operatori economici, muzee, instituţii din sistemul naţional de cercetare-dezvoltare şi Direcţia de Comunicare şi IT Serviciul Relaţii cu Pulicul şi Mass Media 2 instituţii de învăţământ superior acreditate. Aceştia pot depune proiecte care să fie asociate sau să includă o arie protejată din România.

”La finalul acestui Program, România va putea promova destinaţii ecoturistice bine delimitate şi amenajate în spiritul turismului durabil. De altfel, ECO-Turism este un program gândit în completarea Strategiei Naţionale de dezvoltare e ecoturismului în România, elaborată de Autoritatea Naţională pentru Turism, a cărei aprobare o susţinem împreună cu Ministerul Economiei, Comerţului şi Relaţiilor cu Mediul de Afaceri. Strategia este instrumentul prin care eco-turismul românesc va intră într-o etapă dinamică fiindcă prin acest document am stabilit criterii clare pentru desemnarea destinaţiilor de acest gen. Cele două măsuri, programul şi strategia, asigurând atât cadrul legal cât şi resursele necesare, prin alocarea acestei finanţări de la Fondul pentru mediu permit concretizarea proiectelor de ecoturism şi se vor traduce inclusiv în câştiguri economice, sociale şi culturale pentru comunităţile locale”, mai spune Cristiana Pașca Palmer, ministrul Mediului, Apelor şi Pădurilor.

Cetăţenii şi instituţiile interesate pot transmite opinii/propuneri/sugestii, în termen de 10 de zile. Persoană de contact este: Nina Ofiţeru, email: nina.ofiţeru@afm.ro; secretariat@afm.ro.

LĂSAȚI UN MESAJ