Bănățenii au aflat de la preoții lor Vestea Minunată a Învierii, veche de două milenii FOTO-VIDEO

176

Timișorenii, în ciuda vremurilor pline de restricții, au ținut să afle marea veste a Învierii Mântuitorului chiar de la preoții apropiați lor. Cu mic, cu mare, în seara de sâmbătă, au pornit spre bisericile de care aparțin sau unii au luat drumul centrului pentru a se închina la Catedrala Motropolitană.

Grupuri ceva mai mici decât în alți ani, dar totuși mai numeroase ca anul trecut ascultau în liniște chemarea de toacă. Doar acolo, în marginea catedralei, se mai auzea câte un chicot de prunc năzdrăvan, ce încerca să deprindă ritmul complicat al ciocănelelor, care bat a chemare la Înviere.

Momentul mult așteptat a început odată cu apariția Înaltpreasfințitului Ioan în ușa lăcașului.

Cum vlădica nostru, al bănățenilor, este un om ancorat în realitățile lumii, nu doar un ierarh cărturar, acesta s-a adresat mulțimii cu vorbe de încurajare, pentru a trece cât mai repede peste încercările care ne împovărează, de peste un an.

De fapt, aceasta este una din învățăturile ce se pot desprinde din sărbătoarea Învierii. Este un moment de Trecere.

Așa cum și Învățătorul a trecut de la lumea noastră, a nevoilor, la cea de dincolo de durere, tocmai prin suferință.

„Dumnezeu să-i mângâie pe frații noștri care acum sunt în spitale, în suferințe sau pe cei de la casele lor. Dumnezeu să-i întărească și să le trimită raza mângâierii acolo unde sunt. Dumnezeu să-i întărească și pe medici și pe tot personalul medical care în noaptea aceasta stă de strajă la căpătâiul maicii mele, a fraților mei, a fraților și părinților dumneavoastră.

Doamne, îndură-te, mângâie-i și pe ei. Dumnezeu să-i întărească pe toți oamenii de știință care, de un an de zile, stau de veghe în laboratoarele lor pentru a aduce mângâiere lumii. Iată vin din îndepărtata Indie vești cât se poate de cutremurătoare – 400.000 de oameni într-o zi mușcați de acest veninos șarpe.

În părțile noastre, lucrurile au început să se liniștească și să fim în noaptea asta împreună pentru că în urmă cu un an eram singur pe treptele acestei catedrale, dar știu că, cu sufletele, ați fost aici, lângă noi și lângă Hristos”, s-a adresat mulțimii părintele mitropolit Ioan.

După tradiționalul „Hristos a înviat!” care a primit un înmiit răspuns „Adevărat a înviat!” procesiunea de înconjurare a bisericii a fost scurtată la doar un singur ocol. Pentru a nu da prilej de înghesuială, fapt care ar fi apropiat prea mult enoriașii. Iar acum, în această situație, este de preferat o apropiere de cele sfinte și una fizică între necunoscuți.

Cel mai important detaliu a fost că, din toate colțurile orașului, se vedeau dâre de lumină care se strecurau printre casele oamenilor, pentru a duce Marea Veste a Învierii Mântuitorului!