Avocatul Viorel Pașca sare în apărarea şefei DNA, în scandalul tezei de doctorat!

481

Avocatul timişorean Viorel Pașca a intervenit în scandalul momentului din România – autodenunţul deputatului Sebastian Ghiţă care spune că, în 2012, a participat la falsificarea unui document legat de plagiatul tezei de doctorat a şefei DNA – şi nu a ezitat să garanteze pentru autenticitatea lucrării de doctorat a procuroarei Laura Codruţa Kovesi.

De altfel, Viorel Pașca, în calitate de profesor universitar la Facultatea de Drept a Universităţii de Vest din Timişoara, a fost îndrumătorul de doctorat al şefei DNA, motiv pentru care a venit cu explicaţii, înainte că numele sau să fie amestecat în acest scandal naţional ce vizează, foarte posibil, debarcarea Laurei Codruţa Kovesi de la şefia DNA.

“Trebuie să limpezim un lucru, încă de la început: nu ştiu nimic despre Comisia din 2012, de după şi mai nu ştiu cine! Lucrarea de doctorat a doamnei Kovesi a început în 2008. Lucrarea ei de doctorat privea criminalitatea organizată. Doctoratul dura vreo 4 ani, ea l-a făcut în trei. Lucrarea după ce a fost susţinută în public la Facultatea de Drept din Timişoara şi aprobată, din comisie făcând parte patru profesori, nişte nume importante în viaţă juridică. Ulterior, a fost trimisă în senatul universităţii. Totul porneşte de la o confuzie! În lucrare sunt pasaje preluate din articole anterioare ale ei cu numele de Laura Codruţa Lascu, că fată, înainte de a se căsători. Doctorandul are obligaţia de a scrie şi de a publica, iar lucrările pot fi reluate în teza de doctorat. Dacă există alte pasaje în afară de cele amintite, nu am cunoştinţă pentru că, sincer să va spun, nu am decelat asemenea pasaje care nu-mi aparţin. Nu ştiu dacă a existat o comisie, din care făcea parte şi Sebastian Ghiţă, care trebuia să verifice dacă doamna Kovesi îndeplineşte condiţiile de a fi numită profesor la SNSPA, În procesul de validare a unei teze de doctorat nu are ce caută nicio comisie parlamentară. Ghiţă a fost unde a fost sau nu a fost, a semnat sau n-a semnat acel raport, să răspundă. Treaba lor. Dacă nu vă interesează ce vă spun eu, întrebaţi-l pe Ghiţă.”, a spus Viorel Pașca la B1TV.

În autodenunţul său, deputatul Sebastian Ghiţă spune că a participat la măsluirea unui raport de expertiză ce viza teza de doctorat a şefei DNA.

“Eu, Sebastian Ghiţă, şi mai mulţi înalţi demnitari ai Statului român am participat la măsluirea, la falsificarea Raportului tehnic de expertiză ce vizează teza de doctorat a Laurei Codruţa Kovesi. Eu am date, elemente şi informaţii, şi este vorba despre mine, pe care vreau să le aduc la cunoştinţă Parchetului General pentru că doar Procurorul General sper că mai are posibilitatea şi puterea să mai verifice aşa ceva. Falsul s-a făcut cu ştiinţa doamnei Kovesi. Nu puteam să merg la DNA. Se ancheta doamna Kovesi singură? Eu am calitatea de cetăţean. Spuneţi cum vreţi. Măsluit, elaborat şi făcut de alţii. Am convenit să acoperim acest plagiat. A fost în favoarea dânsei în acel moment. Am lucrat cu acele persoane în acel moment şi eu i-am rugat. Nu am ajutat-o eu pe Kovesi să ajungă la şefia DNA”, a declarat deputatul Sebastian Ghiţă, cu precizarea că acea comisie nu s-a întrunit niciodată, iar acel Raport a fost scris în clădirea Guvernului României.

LĂSAȚI UN MESAJ