Avertizări transmise de Ministerul de Externe: Cod roșu de incendii pentru Grecia / Coduri de caniculă pentru Croația și Serbia

58

Ministerul Afacerilor Externe (MAE) a transmis mai multe atenționări de călătorie, avertizându-i pe români că pentru Grecia există cod roșu de incendii de vegetație, sâmbătă, în mai multe regiuni, în timp ce în Croația și Serbia sunt în vigoare coduri de caniculă, fiind prognozate temperaturi de până la 38 de grade Celsius.

Românii care se află sau pleacă în Grecia sunt avertizați că pentru ziua de sâmbătă, pe fondul temperaturilor ridicate, a fost emis cod roșu de incendii de vegetație pentru regiunile Attica, insula Evia, Grecia Centrală, estul Peloponezului, Lakonia și insula Kythira.

 

De asemenea, MAE transmite că, urmare a unor defecțiuni intervenite la nava care asigura transportul autovehiculelor pe ruta Alexandroupoli – Insula Samothraki și retur, temporar, cursa nu se mai poate efectua. Transportul pasagerilor este asigurat doar de o ambarcațiune auxiliară. Conform informațiilor furnizate de Căpitănia Portului din Alexandroupoli, în prezent se caută soluții pentru deblocarea situației.

 

Românii pot solicita asistență consulară la numărul de telefon al Ambasadei României în Republica Elenă: +302106728879 și cel al oficiului consular la Salonic: +302310340088, apelurile fiind redirecționate către Centrul de Contact și Suport al Cetățenilor Români din Străinătate (CCSCR) și preluate de către operatorii Call Center, în regim de permanență”, potrivit sursei citate. De asemenea, cetățenii români care se confruntă cu o situație cu caracter de urgență au la dispoziție și telefonul de permanență al misiunii diplomatice a României la Atena +306978996222 și cel al Consulatului General al României la Salonic +306906479076.

Românii care vor să meargă în Croația sunt avertizați că, în perioada 9-11 august, în majoritatea regiunilor țării va fi caniculă, cu temperaturi care vor depăși 32 grade Celsius. Este cod portocaliu de caniculă emis pentru sâmbătă în regiunile Rijeka, Split și Dubrovnik, în timp ce pentru regiunile Zagreb și Knin este cod galben de caniculă.

 

Se recomandă evitarea expunerii directe la soare, pe cât posibil în intervalul orar 11:00 – 16:00 și hidratarea corespunzătoare. MAE recomandă consultarea paginilor de Internet ale Institutului Hidro-Meteorologic Național – https://www.meteo.hr, Automobil Clubului Croat – http://www.hak.hr/en#traffic-flow-and-road-conditions, Companiei Naţionale Croate de Căi Ferate – http://www.hznet.hr, Autorităţii Portuare Croate – http://www.portauthority.hr şi a Agenţiei Croate de Aviaţie Civilă – http://www.ccaa.hr.

În situații de urgență, românii aflați pe teritoriul Croației pot apela numărul european unic de urgență 112. De asemenea, pot solicita asistenţă consulară la numerele de telefon ale Ambasadei României la Zagreb: +38514677660 și +38514610009, apelurile fiind redirecționate către Centrul de Contact și Suport al Cetăţenilor Români din Străinătate (CCSCRS) şi preluate de către operatorii Call Center în regim de permanență. Cetăţenii români care se confruntă cu o situaţie dificilă, specială, cu caracter de urgenţă au la dispoziţie şi telefonul de permanență al misiunii diplomatice a României în Republica Croația: +38598414341.

LĂSAȚI UN MESAJ