Avem nevoie de Spital Municipal în Timișoara, dar nu în locul Parcului Botanic

168

Timișoara, ca orice mare municipalitate, are o extrem de mare nevoie de spații verzi. Parcurile existente nu sunt deloc îndestulătoare iar aerul devine pe zi ce trece mai irespirabil. Iată de ce unele proiecte ce nu întrunesc toate avizele necesare dar și cerințele de bun simț ecologic sunt puternic criticate de cei ce le analizează serios.

Cu toate că, momentan, USR nu are un reprezentat în Consiliul Local au luat poziție față de un proiect controversat ce prevrede ciuntirea și mai puternică a Parcului Botanic. În numele formațiunii sale, medicul Mihaela Paula Rusu, vicepreședinte USR Timișoara ia poziție tranșantă în acest caz.

Construirea de noi spitale este o prioritate evidentă pentru oraș, infrastructura sanitară de stat fiind concepută acum 50-60 ani, când nevoia de servicii de sănătate era diferită față de realitățile de azi.
Clădirile vechi sunt limitate fizic și nu permit dotarea cu noi tehnologii, nici optimizarea circuitelor intra-spitalicești.
Studiind Memoriul Tehnic legat de PUZ-ul de extindere și modernizare a Spitalului Municipal din Timișoara și parcare subterană aferenta am constatat următoarele:

● Menționam faptul că în această nouă locație nu au putut fi încadrate și prevăzute, datorită limitării spațiului, următoarele: Ambulatoriul pentru secțiile actuale din locația „Clinicile Noi ”, 200 mp și nici pentru cele care se vor reloca ( Cardiologie 120 mp, Chimioterapie 120 mp) – pag. 12
Lipsa abordării integrate a pacientului presupune scăderea calității actului medical! Se perpetuează practica transportului pacienților cu salvarea sau deplasarea medicilor de la secțiile exterioare spitalului pentru consulturi interdisciplinare. Astfel, pacientul va avea în continuare parte de stres și disconfort, serviciul de ambulanța va rămâne supra-aglomerat, vom risipi bani pe combustibil și vom continua să avem o sursă de trafic ne necesară în oraș.

● Investiția a fost conformată și dimensionată prin concept sa asigure sustenabilitate spitalului până în anul 2035. Între timp, prin grija autorităților publice locale, se va identifica o noua locație suplimentara pentru Spitalul Municipal din Timișoara, locația nr.2, distinctă de locația nr.1 – Clinicile Noi – pag. 63.

Chiar este bună ideea de a destructura un parc pentru o investiție sustenabilă doar 15 ani? Suntem deficitari la capitolul spațiului verde disponibil pentru fiecare locuitor (angajamentul României este de a-i oferi fiecărui cetățean 26 mp de spațiu verde, dar fiecare timișorean are doar 16), vom supra-aglomera Piața Mărăști și de o vom supra-polua (inclusiv fonic). Merită?
USR Timișoara consideră acest PUZ inadecvat și proiectul de extindere al Spitalului Municipal nefezabil.
Câteva argumente: vom avea un șantier în cel mai aglomerat loc din oraș, Parcul Botanic va fi destructurat, spațiul disponibil e insuficient și inadecvat pentru construirea unui spital care să ofere o abordare integrată a pacienților, serviciile ambulatorii de sănătate pe axa nord sud vor fi dezechilibrate.

Respingem categoric orice construcție subterană precum și orice restrângere a parcului actual, deoarece, odată ce începem eliminarea spațiului verde pentru construcția de clădiri (indiferent de destinația acestora), deschidem o cutie a Pandorei care va fi aproape imposibil de închis. Putem construi parcări și fără să distrugem spațiul verde.

Ce propunem noi:
1. Construirea unui Spital Municipal pe o teren generos pus la dispoziție de Primărie – pe Calea Torontalului, în zona Balta Verde sau în alte locații ce pot fi găsite de specialiști.
2. Pe actuala locație a Spitalului Municipal să rămână serviciile integrate de oncologie, știut fiind faptul că la momentul actual asistența medicală de stat a pacienților oncologici se desfășoară în condiții improprii.
3. Construirea unui spital regional. Surse de finanțare? Fonduri publice, fonduri europene sau un parteneriat public-privat. Accesarea fondurilor europene nu exclude parteneriatul public-privat, deoarece partea de co-finanțare a României poate proveni și din această sursă. Autoritățile locale pot deveni beneficiari ai banilor europeni pentru construcția spitalelor regionale. Condiția:

Guvernul să solicite acest lucru Comisiei Europene. În intervalul 2021-2027, pentru politicile în domeniul sănătății, UE are alocați 413 milioane de euro. Activitățile din domeniul sănătății vor putea fi finanțate prin Fondul Social European și prin fondurile legate de cercetare, piața digitală, fondurile regionale și de coeziune – 27 miliarde de euro pentru anii 2021-2027, precum și prin alte mecanisme de sprijin, care sporesc impactul politicilor în materie de sănătate.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.