10.1 C
Timișoara
miercuri 24 aprilie 2024

Avanpremiera spectacolului Pro Musica 45 a avut loc azi pe exact aceiași scenă – foto-video

Pentru toți românii azi ar trebui să fie o zi de mare încărcătură emoțională. Se sărbătorește, cu mai mare sau mai puțin fast, Ziua Culturii Naționale. Cei ce au hotărât așa, fie voit, fie întâmplător, au suprapus evenimentul cu ziua poetului Mihai Eminescu.
La Timișoara a avut loc un concert eveniment plin de semnificații la liceul pedagogic „Carmen Sylva” cel ce se numea cândva „Eftimie Murgu”.

Trupa ce prin definiție este total timișoreană „Pro Musica” a marcat exact 45 de ani de la primul lor concert pe aceiași scenă și în aceiași zi. La 15 ianuarie 1973 aici au debutat pe atunci tinerii muzicieni ce au adus un omagiu lui Eminescu. Poetul este de fapt unul din principalii „textieri” ai timișorenilor. Cine nu a auzit de celebra Glosă pusă pe note? Azi au revenit pe aceiași scenă cu același entuziasm, cu mult mnai multe echipamente dar și ceva mai încărunțiți.
„Am vrut să marcăm simbolic existenţa a 45 de ani de Pro Musica, prin acest concert inedit. Este o bucurie foarte mare, o emoţie specială. Dintre cei care sunt acum în Pro Musica, la acel prim concert a mai fost pe scenă Doru Apreotesei… care a cântat la pian. La acel prim concert am prezentat şapte-opt piese pe versurile lui Eminescu”, a declarat fostul elev acum lider al trupei Ilie Stepan. De fapt, mai mulți elevi ai liceului au făcut parte din echipă, cum ar fi George Găină ce acum a trebuit să șadă pe scaun din motive medicale. Din prima formulă au mai fost pe scenă pianistul Doru Apreotesei și Dietrich Krauser ambii veniți de departe, din Suedia și Germania, special pentru acest eveniment.
pro musica 45 (45)Actorul Doru Iosif, cunoscut pe timpuri mai mult ca muzician, a participat la acel concert ca spectator. Dar peste o lună s-a alăturat și el la Pro Musica.
O primă parte a concertului a reprezentat-o partea de muzică folk și protest-song ce i-a lansat pe muzicieni. Ilie Stepan ce iubește atât de mult tineretul și-a permis să atraga atenția (chiar dacă nu-i face plăcere postura de diriginte) asupra liniștii necesare pentru o atmosferă cu adevărat poetică măcar în prima parte.

O a doua parte a reprezentat-o creația rock din repertoriul Pro Musica la care s-au alăturat pe scenă rând pe rând Lică Dolga, Bujor Hariga dar și mai tinerii Horia Crişovan şi Bogdan Nagy. Acum nu a mai contat liniștea, dimpotrivă sala a fost îndemnată să cânte, fredoneze, aplaude sau să danseze dacă crede că poate.
Nu a mai contat vârsta din acte. Toți au fost pentru mai mult de o oră adolescenți rebeli fie că erau elevi, profesori sau chiar un grup de militari români și americani veniți pentru o misiune în Banat. Ei au fost rugați să asculte și să mediteze la cuvintele ,, Trece, trece regimentul zece din armata nimănui …”.
Și pentru că s-au împlinit de curând 28 de ani de la Revoluția Timișoreană finalul apoteotic cântat de toată lumea a fost celebrul „Timișoara”, devenit imn al orașului. Au fost evocate zilele când pe străzi se trăgea pentru ca acum să se poată vorbi și cânta liber.
Evenimentul cultural de azi a fost de fapt o mare repetiție generală cu public pentru concertul aniversar Pro Musica 45 ce va urma în curând.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Alte subiecte :

Candidatura domnului Dominic Samuel Fritz la următoarele alegeri locale este una legală

Am scris acest text și pentru că, în spațiul public, au apărut tot felul de opinii (în unele dintre ele sunt citat trunchiat), care...

Alfred Simonis îl acuză pe Alin Nica că pune la cale sabotarea ședinței de guvern, programată joi, la Timișoara  | VIDEO

Joi, într-una din sălile Prefecturii Timiș, va avea loc o premieră a administrației naționale. Ședința obișnuită de Guvern va avea loc pentru prima dată în...

Citește și :