Autobuzele fără şofer vor deveni realitate într-un oraş mare din România

163

Oraşe europene precum Paris, Viena sau Lyon au achiziţionat deja autobuze fără şofer, însă tehnologia se află abia la început. Chiar şi aşa, un oraş din România ar urma să aibă, din acest an sau cel mai târziu începând din 2021, autobuze fără şofer.

„Cluj-Napoca îşi doreşte să dea, încă o dată, tonul în România în ceea ce priveşte transportul public, după ce a fost primul oraş care a introdus în circulaţie autobuzele electrice”, anunţa primarul Emil Boc încă de anul trecut. Între timp, după declaraţia edilului, municipalitatea a semnat un contract cu Universitatea Tehnică din Cluj, care va furniza servicii de consultanţă în acest sens.

„Am declanşat un proiect pilot la Cluj – care înseamnă confirmarea brandului de oraş al inovării, inteligenţei artificiale, al dezvoltării, cercetării şi IT-ului – şi cu această dimensiune pragmatică referitoare la punerea în circulaţie, cu titlu experimental, a unui autobuz autonom, fără şofer, după modelul celor care există în marile oraşe europene. Acest autobuz va deservi ca arie de circulaţie zona centrală, pentru a arăta că acest oraş susţine dimensiunea modernă, susţine inovarea şi inteligenţa artificială, pe care nu o vom putea evita”, a mai afirmat Boc.

Conform adevarul.ro, valoarea contractului este de 135.000 de lei şi prevede ca până în luna martie specialiştii universităţii să ofere documentaţiile necesare înainte ca municipalitatea să demareze o licitaţie pentru achiziţia unor autobuze fără şofer. Experţii Universităţii Tehnice vor stabili care trasee ar putea fi efectuate de aceste autobuze şi numărul de vehicule necesar în acest sens. În principiu, acestea vor fi utilizate în zona centrală a oraşului, acolo unde străduţele înguste nu permit deplasarea autovehiculelor normale de transport public.

LĂSAȚI UN MESAJ