Au muncit ani întregi în mină, iar acum trebuie s-o ia de la zero. Soarta minerilor care vor ajunge ospătari, bucătari sau… cameriste

159

Circa 500 de mineri vor fi disponibilizați în acest an de la Complexul Energetic Hunedoara. După ani întregi de minerit, peste 200 dintre ei vor fi recalificați. În cameriste, pavatori, îngrijitori la domiciliu sau instalatori.

Complexul Energetic Hunedoara cheltuie peste 240 de mii de lei din ajutorul de stat primit pentru închiderea minelor Lonea și Lupeni pentru reconversia profesională a persoanelor ce vor fi disponibilizate. Pentru cursurile de recalificare s-au încris peste aproximativ 220 de angajați ai CEH. După ani întregi în care au muncit în minerit, cei care părăsesc sistemul se recalifică. În cameriste, lucrători în apă și canal, ospătari sau bucătari.

Conform unui anunț al CEH, pentru recalificarea ca și confecționer asamblor articole textile s-au înscris 5 persoane. Nouă dintre mineri vor deveni mașiniști la mașini pentru terasamente, și vânzători alți patru. 38 dintre cei care părăsesc sistemul se recalifică în bucătari, iar alți 4 în ospătari. Pentru recalificarea ca și instalatori încălzire centrală și gaze sunt 60 de persoane înscrise, 48 dintre mineri optând pentru calificarea ca și mecanic auto, în timp ce 13 vor să se transforme în cameriste. Mai sunt 13 angajați ai CEH care vor să devină îngrijitori la domiciliu, 3 au optat pentru instalatori apă-canal, 15 pentru calificarea de dulgher, iar unul vrea să se califice ca și pavator.

IT-ul nu este nici el uitat de mineri. Opt dintre ei s-au înscris pentru a urma un curs de competențe informatice. Este vorba despre un curs de inițiere.

Contractul pe care CEH vrea să-l atribuie pentru prestarea serviciilor de formare profesională are o valoare estimată de 244.784 lei, fără TVA. Acesta urma să se desfășoare cel târziu până pe 8 decembrie, iar data limită de depunere a ofertelor a fost ziua de joi, 9 noiembrie.

sursă: gddhd.ro

LĂSAȚI UN MESAJ