Au găsit soluția pentru un oraș frumos: ”adopția” clădirilor istorice din Timișoara de către firme!

374

Patrimoniul Timișoarei este în mod cert cel mai bogat din punct de vedere al numărului de clădiri istorice: peste 14.000. Din păcate, cele mai multe dintre ele sunt într-o stare avansată de degradare. Numai 5% dintre acestea au beneficiat de lucrări de reabilitare, în timp ce peste o mie de clădiri sunt distruse iremediabil.

Vestea bună este că aceste comori arhitecturale ale Timișoarei ar putea fi reabilitate pe banii companiilor din oraş. Este o inițiativă a primăriei, care a invitat firmele să adopte o clădire şi să o restaureze. În schimb vor beneficia de reduceri de taxe şi impozite, consemnează Digi24 Timișoara.

Proiectul care le permite oamenilor de afaceri din Timişoara să adopte o clădire monument istoric a fost gândit de o asociaţie a arhitecţilor din oraş şi aprobat, cu puțin timp în urmă, de autorităţile. Au fost deja purtate discuţii cu trei mari investitori din Timişoara şi din alte oraşe. Aceştia îşi vor putea alege dintr-un catalog electronic clădirea pe care o adoptă.

Catalogul electronic al clădirilor monument istoric din Timișoara acoperă tot oraşul, însă anumite zone vor avea prioritate: Piața Traian, Badea Cârțan și de la Neptun până spre Traian, care sunt fronturi foarte frumoase.

În câteva luni ar trebui să se încheie discuţiile şi să se decidă cine va investi în reabilitarea monumentelor istorice. Iniţiatorii proiectului speră ca până în 2021 să fie readuse la viaţă prin acest program cel puţin 30 de clădiri.

LĂSAȚI UN MESAJ