Atunci când Poliția locală știe mai bine și contestă valabilitatea unui test emis de o farmacie

1889

Conform reglementărilor în vigoare în țara noastră toți cetățenii ce au împlinit vârsta de 14 ani trebuie să posede un act de identitate valabil emis de autoritățile îndreptățite. În majoritatea cazurilor aceste sunt serviciile de evidența populației.

Și cum acum ne afăm sub „asediul” coronavirusului  s-au luat măsuri speciale pentru „sănătatea” oamenilor. Bineînțeles că la starea de stres a solicitanților nu se gândește nimeni. Pe pagina primăriei minicipiului Timișoara se specifică foarte clar pentru oricine (nu și pentru angajații proprii, din câte se pare – n.red.) următoarele:

„ORGANIZARE ÎN PERIOADA STĂRII DE ALERTĂ

Toate cererile se depun numai cu programare online / telefonică. Pentru respectarea măsurilor de distanţare socială accesul în instituţie este permis pentru cel mult 2 persoane în fiecare ghişeu și cu cel mult de 10 minute înainte de ora programării. ”

Nici un cuvânt despre obligativitatea vre-unui certificat verde sau de… orice altă culoare.
Chiar azi dimineață ne-a fost semnalată o situație care arată ambiguitatea normelor și habarnismul celor îndrituiți să le aplice. Niște adolescenți de 14 ani, care nu doresc să fie în afara legii, au pornit să primească mult doritele cărți de identitate. Au făcut programarea on-line, au plătit ce era de plătit și au mers spre serviciul de evidență, aflat în spatele Poștei Mari. Deși legea nu stipulează că vaccinul este obligatoriu pentru adolescenţi, sfătuiți de părinți au făcut și un test rapid la o farmacie pentru a afla în ce stare de sănătate se află. Cu toate actele necesare și cu altele în plus au bătut la ușa instituției. Aici, un polițist local cu apucături de milițian, i-a fugărit pe simplul motiv că nu au certificat verde.

Și de aici începe dialogul absurdului:
– Păi avem test și programare!
– Nu e valabil
– De ce?
– E făcut la farmacie, de unde știu că nu e fals? Trebuie doar de la o clinică acreditată!

Și așa mai departe, „cerberul” nelăsându-se înduplecat, deși copiilor nu le este impusă obligativitatea unui vaccin, ca de altfel nimănui. După ce au venit și părinții adolescenților paznicul plătit din bani publici a dat un ordin: Toată lumea să aștepte afară până vede acel cod QR intrat în sistemul Casei de Sănătate. Ar fi bine de aflat de la reprezentanții primăriei timișorene dacă polițiștii aflați în subordinea lor au competențe medicale ca să conteste valabilitatea unui act emis de o farmacie.

De altfel, întrebările ar fi mult mai multe, dar cetățenii aflați la coadă nu se încălzesc cu răspunsuri de complezență dar fără esență. Iar dacă, într-adevărm testele negative emise de farmacii nu ar fi legale, acest fapt ar trebui afișat vizibil la poarta instituției.

2 COMENTARII

  1. Cred ca „jurnalistul” ar trebui sa se informeze sau cel putin sa judece inainte de a mai scrie aberatii gen „act medical emis de o farmacie”. Farmacistii nu sunt medici istetule, nici asistenti medicali nici specialisti virusologi. Ei comercializeaza medicamente. In plus , daca ai fi urmarit fluxul de stiri , in institutiile publice se intra cu: certificat verde, test pcr sau rapid facut la o institutie medicala acreditata ceea ce inseamna doua situatii : cabinetul medicului de familie sau spital. Nicidecum farmacia. Pe rezultatul testului isi pune parafa un medic, nu un farmacist. Sa iti intre bine in cap „jurnalistule”.

LĂSAȚI UN MESAJ