Atenționare pentru turiștii care ajung la munte, în vestul țării. Pericol iminent!

140

Salvamontiștii hunedoreni atrag atenția că în masivele Parâng și Retezat riscul de avalanșă este crescut. Motivul îl reprezintă încălzirea vremii, astfel că zăpada de pe creste o poate lua ușor la vale. În plus, în anumite zone este semnalat şi un fenomen de inversiune termică.

Pericolul este prezent în special de la altitudini mai înalte de 1.800 de metri, în condiţiile în care stratul de zăpadă măsoară, în medie, peste 35 de centimetri, dar şi în zonele viscolite, de pe văi, unde ninsoarea depusă poate atinge chiar şi un metru.

“De exemplu, la Baza Salvamont Râuşor, din Retezat, erau 7 grade, iar după ce am coborât în comuna Râu de Mori temperatura scăzuse spre zero grade Celsius. În plus, în zilele viitoare vremea se anunţă caldă pentru această perioadă a anului, cu precipitaţii sub formă de ploaie”, a declarat şeful Serviciului Public Judeţean Salvamont Hunedoara, Ovidiu Bodean.

Salvamontiştii recomandă turiştilor să evite traseele de creastă, iar înainte de a porni la drum să întrebe la refugiile Salvamont din staţiunile montane despre starea acestora şi despre evoluţia vremii.

Turiştii sunt sfătuiţi să poarte haine şi încălţăminte potrivite pentru munte, să evite traseele necunoscute şi să anunţe salvamontiştii dacă doresc să plece în drumeţie.

Salvamont Hunedoara are deschise punte de permanenţă în staţiunile montane Straja, Parâng şi Râuşor, dar şi la cabanele cunoscute.

sursă: radiotimisoara.ro

LĂSAȚI UN MESAJ