Proiectul de managament al traficului, semafoarelor și camerelor de supraveghere s-a încheiat la sfârșitul lunii octombrie, după cum a promis edilul Timișoarei, în vară. Proiectul bazat pe cele mai moderne aparate de control al traficului, ilustrează noua generație, a unui Smart City, proiecte implementate tot mai des în marile orașe.
”Acum suntem în momentul fericit al inaugurării, și deja orașul beneficiază de rezultatele foarte bune pe care proiectul le produce. Beneficiile vor fi pe zi ce trece tot mai multe. Abia săptămâna trecută s-a drumul la sincronizarea semafoarelor. Procesul este unul fără sfârșit. Sunt două regimuri de lucru. Regimul în care se poate merge pe timpi ficși și să se asigure undă verde, dacă se respectă viteza legală. Al doilea regim este mai evoluat, fiind un regim adaptiv, în care timpii de semaforizare sunt variabili în intersecții sau grupuri de intersecții. Astfel descărcarea de trafic să fie maximă, iar fluența să fie maximizată. După doar câteva zile deja se vede că se circulă mai ușor. Până nu se termină însă drumurile și pasajele la care se lucrează, sigur că vom mai avea situații de aglomerație”, declară primarul orașului, Nicolae Robu.
Valoarea inițială a proiectului a fost de 26 de milioane de lei. La licitație însă s-a adjudecat lucrarea cu 24 de milioane de lei. După însumarea tuturor plăților făcute, proiectul a făcut și o economie de 500.000 de lei. Inițial proiectul a prevăzut 90 de intersecții, dar pe parcursul exercițiilor sistematize de control al traficului, s-au mai adăugat 44. Astfel, proiectul de management al traficului cuprinde 134 de intersecții. În aceste intersecții se află 230 de camere video, dintre care 7 radare de viteză, 13 radare de informare, 13 panouri de afișare numerică, 37 de sisteme de detecției a trecerii pe roșu. Totodată au mai fost montate 537 de dispozitive acustice pentru nevăzători, deoarece orașul nu stătea foarte bine la acest capitol.
”Acesta este unul dintre cele mai impresionante proiecte din România. Proiectul este o viziune. O viziune care pleacă dinspre administrația voastră locală. Sunt 5,6 ingineri care au contribuit la implemenatrea acestei viziuni. Proiectul reprezintă o infrastructură modernă, iar acum este doar începutul. Totodată este o îmbunătățire imediată a vieții orașului. În perspectivă există toate codițiile ca orașul acesta să se tranforme într-un oraș inteligent. El are nenumărate posibilități de dezvoltare”, declară șeful STS, Marcel Opriș, partener al proiectului.
Sa se uite naibii si la cele pe care le-au pus in Cartan. Ca e jale acolo. Orice nepriceput poate sa vada ca merg exact pe dos. Si sa mai puna si 2 baieti veseli de la locala care sa supravegheze oprirea si syationatea interzisa. Ce dracu e asa greu?
Si cele din sensul giratoriu P-ta Iosefin sunt praf….la cat trafic e acolo, era mult mai bine fara inteligenta….vai mama lor…
Tot orasul e facut praf….se circula mult mai greu decat se circula fara semafoare….acum avem semafoare la fiecare trecere de pietoni….in intersectii unde treceai fara sa vezi o masina, acum stai la semafoare….
Cat mai dureaza sa putem circula cu masina prin Timisoara ? un an, doi sau in vecii vecilor. Bataie de joc fara sfarsit, ati sufocat orasul !!
La cate semafoare sunt puse total aiurea, in locuri in care trece cate un pieton din an in pasti, nu cred ca fluidizarea mult ravnita se va produce vreodata. Iar sa dai atatia bani pe un sistem inteligent, in conditiile in care este evident ca traficul era mai fluid fara el, este bataie de joc …
In alte tari pentru a se renunta la semafoare in intersectiile foarte aglomerate s-au facut giratorii , la noi au semaforizat si sensurile giratorii . Sunt intersectii in Timisoara unde rar s-au intalnit doua masini de pe strazi diferite ( de exemplu Ion Barac cu Damsescu ) acum sunt semaforizate si se stationeaza degeaba la semafor . Poate sunt cazuri in care aceasta semaforizare ajuta dar cred ca 50 % este degeaba sau chiar incurca mai mult…