Atenție șoferi! Pentru ce puteți primi amenzi usturătoare

163

Odată cu scăderea temperaturilor spre zero grade și apariția ninsorilor, șoferii trebuie să-și schimbe anvelopele pentru a evita amenzi de până la 2.900 lei.

Administraţia Naţională de Meteorologie a emis recent o avertizare conform căreia este posibil ca temperaturile să scadă sub zero grade în unele regiuni ale ţării (local în centrul ţării şi în unele zone situate în nord-vest, de exemplu), conform avocatnet.ro. Astfel, din cauza posibilităţii de îngheţ, şoferii sunt nevoiţi să folosească anvelope de iarnă. Conform Codului rutier, anvelopele de iarnă sunt obligatorii dacă drumurile publice sunt acoperite cu zăpadă, gheaţă sau polei.

De asemenea, vehiculele de transport marfă cu masa totală maximă autorizată mai mare de 3,5 tone, precum şi vehiculele de transport cu mai mult de nouă locuri trebuie să aibă anvelope de iarnă pe roţile axei/axelor de tracţiune sau să aibă montate pe aceste roţi lanţuri sau alte echipamente antiderapante certificate, dacă sunt conduse în aceleaşi condiţii meteorologice. Astfel, este obligatorie folosirea anvelopelor de iarnă doar în cazul în care condiţiile meteorologice duc la apariţia zăpezii, gheţii sau poleiului, pe drum.

În cazul în care anvelopele de iarnă necesare nu sunt montate, fapta e considerată contravenţie şi poate atrage sancţionarea cu amendă între nouă şi 20 de puncte (în prezent, un punct-amendă valorează 145 de lei).

Astfel, dacă şoferii sunt prinşi fără anvelope de iarnă, deşi ar fi trebuit să le aibă montate, amenda riscată este între 1.305 şi 2.900 de lei, plus reţinerea şi certificatului de înmatriculare sau de înregistrare ori dovada înlocuitoare a acestuia. avocatnet.ro

sursa: capital.ro

LĂSAȚI UN MESAJ